Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
Try Pro 30 days for free Community
Choose a language
Start Routes Route planned on March 10, 2020
Plan a route here Copy route
Hiking trail recommended route

Route planned on March 10, 2020

Hiking trail · Alpokalja
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Cáki-pincesor
  Cáki-pincesor
  Photo: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 300 250 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Szép idő esetén zömében „napbarnítós”, ám bármilyen időjárás esetén igazán kiadós alpannonia® Hard túra két igazolóponttal Kőszeghegyalja mezőgazdasági területeit átszelő útvonalain. Pincék és tulajaik hívogatnak munkájuk "gyümölcsének" megízlelésére a Pogány-völgyben és a Csömöte-hegyen...
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
moderate
Distance 21.7 km
5:34 h
206 m
206 m
349 m
244 m

Jelen alpannonia® túra a többi Kőszegről induló túrától máris annyiban eltér, hogy itt a városból az alpannonia® piros jelzését követve távolodunk, míg a többi túrán így érünk vissza a városközpontba.

Bejárjuk Kőszeghegyalja néhány települését (Cák, Kőszegdoroszló) és a távolabb fekvő Lukácsházát is meglátogatjuk. A túra során számtalan borospince mellett haladunk el, találkozunk kedves pincetulajdonosokkal, invitálásuknak tegyünk eleget, kóstoljuk meg munkájuk jó szívvel kínált "gyümölcsét", és hallgassuk meg röviden történeteiket. Panorámás környezetben gasztronómiai nagyrendezvényeknek helyet adó szakaszokon túrázunk, élvezzük ki minden kilométerét eme könnyed mégis kiadós túrának.

Ahogy fentebb említésre került, a Kőszeg főterét a Jurisics vár irányában hagyjuk el, majd a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont felé haladunk, végül a Szabóhegyi úton búcsút intünk Kőszegnek, a Pogány-völgybe sétálunk az Írottkő Natúrpark kerékpárúton.

Az alpannonia® sárga jelzését követve a Pogányból átbandukolunk Cákra, utunk során elhaladunk több a Kőszeghegyaljai Nyitott Pincenap szervezésében érdekelt pincészet mellett is. A Cáki pincesort természetesen nem hagyjuk ki, gyakorlatilag az egész falut bejárjuk, mígnem a Cáki-patak mentén Kőszegdoroszló irányába elhagyjuk.

Kőszegdoroszlóba újonnan épült víztározóján keresztül jutunk el, mindkét temploma előtt elhaladunk, az alpannonia® információs tábla tanulmányozása után az Alsó-erdő felé vesszük az irányt. Az alpannonia® sárga jelzését és az irányjelző táblákat követve a Csömötei-kilátóhoz tartunk, melyet körülbelül 20 perces séta alatt el is érünk.

Szép kilátás tárul elénk, az évszaktól függő tematikájú Pincés-kemencés napokon itt több száz vagy akár ezer ember is megtalálja számítását a pincés-kemencés ételek, vagy a gyümölcsök és persze nem utolsó sorban a bor vonatkozásában...

A Csömöte-hegyet elhagyva hosszasan sétálunk Lukácsházán a Kőszeg-Lukácsházi Víztározó irányába, mely hatalmas területen hivatott a Gyöngyös-parti településeket árvíz idején megvédeni, szerencsére az objektumot átadása óta még nem kellett használni. A töltésen továbbra is Kőszeg felé sétálunk, kedvelt edzőhelye ez a futóknak-kerékpárosoknak, figyeljünk tehát rájuk.

A töltésről leérve két tó ragadja meg a figyelmünket, ezek árvízhelyzettől függetlenül kiváló attrakciók a sétálók és horgászok számára, mi is tehetünk egy kört körülöttük, ha még bírja a lábunk a strapát.

A víztározót, más néven Abért-tavat a Kőszegfalváról Kőszegre vezető, újonnan épült kerékpárúton hagyjuk el, és kisvártatva be is érünk a városba, amelynek hosszú Rákóczi Ferenc utcáján a Főtér irányába bandukolva emészthetjük azt a sok szépet és jót, amit mai túránkon tapasztaltunk.

Author’s recommendation

A Pogány-völgyi és a Csömöte-hegyi pincéknél mosollyal köszöntsék az ott munkálkodókat, hátha meginvitálják Önöket kemény munkájuk finom "gyümölcseivel"...
Profile picture of Hard alpannonia®
Author
Hard alpannonia®
Update: July 02, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
349 m
Lowest point
244 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Coordinates:
DD
47.388095, 16.542331
DMS
47°23'17.1"N 16°32'32.4"E
UTM
33T 616403 5249446
w3w 
///tagging.manual.wicket
Show on Map

Destination

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Turn-by-turn directions

Jelen túránk Kőszegtől a Csömötei-kilátóig terjedő szakaszában szinte végi az alpannonia® piros illetve sárga jelzéseken halad, azonban saját magunk megerősítése érdekében ajánlott jelen túraútvonal térképét vagy gps készülékünket magunknál tartani.

 • Kőszeg Főterét a Hősök tornya alatt áthaladva a Jurisics tér irányában hagyjuk el. A tér bal oldalán maradunk, így a Rajnis utcán eljutunk a Jurisics vár főbejáratához, ahol az alpannonia® piros jelzését követve balra fordulunk, és a Diáksétányon felfelé egészen a Várkörig sétálunk.
 • Átmegyünk a gyalogátkelőn, és a Hunyadi utca felé vesszük az irányt, egészen a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontig gyalogolunk. Innen az alpannonia® piros jelzés balra a Park utca irányában halad tovább, erre megyünk mi is. Az utca aljában bal kéz felől a Zsidó temetőt találjuk, az alpannonia® piros jelzés viszont jobbra a Szénsavas-kút irányába mutat.
 • A Szénsavas-kút utáni járdaszigetnél kettéválik az alpannonia® piros és sárga jelzés, mi a sárgát választva balra a Szabóhegyi úton sétálunk tovább egészen a Szabóhegyi szerpentinig. Itt balra a Mohás útra fordulunk, majd az első kereszteződésnél szintén balra, a tábla az Írottkő Natúrpark kerékpárutat mutatja, illetve a Pogány felé irányít. Követjük az alpannonia® sárga jelzését, és körülbelül 10 perc séta múlva már a Pogány kapujában állunk, bal kéz felől egy mesebeli rönkházat látunk.
 • Haladunk lefelé a Pogány pincesoron, a sok látnivaló leköti figyelmünket. Az út bal oldalán a Stefanich Pincészet balra mutató nyila irányában átkelünk a Doroszlói-patakon. Itt fák között ösvényen haladunk és követjük az utat, amíg egy nagyobb tisztásra érve jobbra fordulunk, néhány perc múlva elérjük a Stefanich Pincészetet. Nagy kutyák ugatnak ránk nagy telkek kerítése mögül, ne foglalkozzunk velük, gyönyörködjünk a szőlőket körülölelő hegy szépségén.
 • A térképet figyelve a Stefanich Pincétől egyenesen és emelkedve vezet útvonalunk Cák irányába. Ha itt felkapaszkodtunk, balról csodás kilátás tárul elénk Kőszeghegyaljára. Egy a többihez képest nagyobb épület ragadja meg figyelmünket, a Mándli Pince, a Stefanich Pincéhez hasonlóan a Kőszeghegyaljai Nyitott Pincenap egyik legnépszerűbb megállója. A pincéhez vezető úton lecsorgunk majd jobbra fordulunk Cák felé.
 • Ahogy beérünk Cákra, jobbra tőlünk a néhai kőfejtő valamint az alpannonia® park mellett haladunk el. A település központja felé sétálunk tovább, szemben a buszfordulóban a Cáki Tűzoltószertárt látjuk meg, ettől jobbra tábla és az alpannonia® sárga jelzése a Cáki pincesorhoz vezet bennünket.
 • A Pincesoron végignézzük az ódon pincéket, majd továbbmegyünk, és a Hordómosó-forrásnál hörpintünk a finom forrásvízből. Még egy picit távolodunk a pincesortól, és az első lehetőségnél balra, majd ismét balra fordulva újra a Tűzoltószertár irányába haladunk, időközben balról a Kultúrház előtt sétálunk. A Tűzoltószertártól jobbra majd az út vonalvezetését követve balra haladunk egyenesen le a főútig, Csikó Csárdáig.
 • Átkelünk a főút túloldalára, és a mezőgazdasági földúton a Cáki-patak mentén Kőszegdoroszló irányában folytatjuk a túrát, a közelben találjuk az 1. igazolópontot/rovarhotelt. Körülbelül 15 perc séta után érünk az újonnan épült kőszegdoroszlói víztározóhoz, annak töltésére először fel, majd túloldalán lesétálunk, és kisvártatva Kőszegdoroszlóban vagyunk.
 • Jobb kéz felől először az evangélikus templomot látjuk majd tovább haladva balra a Szent Márton katolikus templom előtt sétálunk el. Folytatva az utat a Közösségi házhoz érünk, előtte az alpannonia® információs tábláról tájékozódhatunk. Kis pihenésünk után folytatjuk utunkat, átmegyünk az autóút egyben a patak túloldalára, és az erdő irányába az alpannonia® sárga jelzéseket követve haladunk. Az első kereszteződésben jobbra fordulunk, az út is jobbra kanyarodik, majd balra felfelé az erdőben tábla is jelzi a Csömötei-kilátót, következő célpontunkat.
 • Kőszegdoroszlót az Alsó-erdőben elhagyva tehát a Csömötei-kilátó felé tartunk, az alpannonia® sárga jelzéseket követve egy vadetetőhöz jutunk, a közelben találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt. Tovább bandukolunk a jelzések mentén, újabb táblák igazítanak útba minket és körülbelül 15 perc séta után már a Csömöte-hegyen járunk. Az útként lerakott betonlapokon hamar eljutunk a kilátóhoz. A különféle pincés-kemencés gasztronómiai eseményeknek általában ez a központja, de a kilátás is igazán nagyszerű innen. Alább egy új épületegyüttes a lukácsházi alpannonia® pont és információs ház, a közösségi-és túrarendezvények nagyszerű kiszolgálója lesz ez a jövőben.
 • Elhagyva a kilátót a lejtőn ereszkedünk, majd leérve balra fordulunk, elkerülve a kockázatot, az autóúttal párhuzamosan, de egy szinttel feljebb haladunk amíg ez lehetséges. Az első adandó alkalommal jobbra fordulunk, majd a szántóföldek között besétálunk Lukácsházára. A Gyöngyös-patak hídján átkelünk, majd a Tanács utcán balra fordulunk, és a főútig ezen maradunk. Itt ismét balra fordulunk, majd egyenesen a Kossuth Lajos utcára letérünk, annak egészen a végéig haladunk, majd a játszótér után az ösvényre az utcáról egyenesen letérünk, és máris a Kőszeg-Lukácsházi víztározó zsilipjénél vagyunk.
 • A lépcsőkön felmegyünk a töltésre, majd jobbra Kőszegfalva irányába folytatjuk utunkat. Körülbelül 15 perc sétával elérünk a töltés végére, megpillantjuk az Abért-tavakat és a parkolót. A Parkolóból a 87-es számú főúton figyelmesen átkelünk, és a kerékpárúton a vasútvonal mellett Kőszeg irányába haladunk. Újabb útkereszteződés és vasúti átjáró, de mi továbbra is a kerékpárúton haladunk immáron a piros turistajelzést követve.
 • A kerékpárúton beérünk Kőszegre, bal kéz felől üzemek, jobbra az Evangélikus Mezőgazdasági Gimnázium tangazdasága és lovardái láthatóak, valamint néhány lakóépület. Átkelünk a 87-es számú autóúton az OMV benzinkút felőli oldalra, átkelünk a Gyöngyös-patak hídján is, a patak mentén egyből jobbra fordulunk, elsétálunk Kőszeg egyetlen körforgalmáig, ahonnan a város szíve felé vesszük az irányt és a Rákóczi Ferenc utcán a piros turistajelzést követve, majd a Jézus Szíve templom harangtornyát figyelve, toronyiránt a Főtérre érkezünk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Getting there

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parking

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Coordinates

DD
47.388095, 16.542331
DMS
47°23'17.1"N 16°32'32.4"E
UTM
33T 616403 5249446
w3w 
///tagging.manual.wicket
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

Author’s map recommendations

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzetben vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
21.7 km
Duration
5:34 h
Ascent
206 m
Descent
206 m
Highest point
349 m
Lowest point
244 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available 'Healthy climate'

Statistics

 • My Map
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view