Start Routes Erdei csavargás a soproni kalandpark körül
Plan a route here Copy route
Hiking trail recommended route

Erdei csavargás a soproni kalandpark körül

· 1 review · Hiking trail · Soproni-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Vasfüggöny turistaút (Z jelzés) mucki szakasza
  / A Vasfüggöny turistaút (Z jelzés) mucki szakasza
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A S jelzés a Károly-magaslat oldalában
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sopron látképe a Fertő tóval (kilátás a Károly-kilátóból)
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Károly-kilátóhóz vezető turistajelzés a soproni parkerdőben
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Enyves égerek között csörgedezik a Kecske-patak a Ferenc-forrásnál
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Deák-kút
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A soproni parkerdő
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Esőbeálló a kalandpark parkolójában
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fekete áfonya májusi gyöngyvirággal
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyálkagomba faj
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőhalmy Vadászati Múzeum
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 10 8 6 4 2 km Kőhalmy Vadászati Múzeum Lővér Kalandpark Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont Lővér Kalandpark Lővér Kalandpark
A Károly-kilátó és a volt Muck-határőrörs között futó, közepes hosszúságú, több ponton megszakítható, kellemes körtúra olyan izgalmas látnivalókat érint, mint a Ferenc-forrás, az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont vagy a Kőhalmy Vadászati Múzeum.
Open
easy
Distance 10.7 km
3:15 h
338 m
338 m
514 m
319 m

Ez a jól variálható (könnyen rövidíthető és bővíthető) útvonal minden korosztály és edzettségi szintű túrázó számára ideális, aki a Soproni-hegység belsőbb régiójával szeretne megismerkedni. A túra során a terület nagy múltú és az újdonság erejével ható látnivalóit egyaránt végigjárjuk. Mivel a kezdő- és a végpontunk is a kalandparknál van, akár egész napos élményprogrammá is alakíthatjuk ezt a nem túl megterhelő utat.

Kezdésként a 2018-ban átadott, elsősorban gyerekek számára érdekes Boszorkány meseösvényen jutunk el a Károly-magaslatra. Itt kilátó, vadászati múzeum, erdei játszótér és erdei büfé vár minket, sőt a Gombocz Endre Természetismereti Házat is megtekinthetjük (előzetes bejelentkezéssel).

Az ágfalvi csata emlékművéhez visszatérve a Hét-bükkfa és a Tölgyes-mocsár érintésével jutunk el a Muck-házig, ahol 2021-ben nyitotta meg kapuit az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont. Visszafelé a Vadász-forrást rejtő lucoson át érünk vissza a kalandparkhoz.

Author’s recommendation

 • A Lövér Kalandpark meglátogatásával egész napos programmá alakíthatjuk a túrát, próbára téve egyensúlyérzékünket és ügyességünket az akadálypályán.
 • Ha szeretnénk látni a hegység legrégebbi forrását, a keleti huroknál a Károly-magaslatról ereszkedjünk vissza a Z▲ jelzésen egészen a Z jelzésig: ezen visszatérve érintjük a Deák-kút szépen kiépített pihenőjét. A Soproni Líceum 1790-ben itt tartotta az ország első önképzőkörét, 1827-ben pedig megalapították a Deák-kúti vármegyét. A diákok minden év májusában kivonultak a kúthoz, és itt választották meg a tisztikarukat. Első főispánjuk Horváth Dániel volt. A Berzsenyi Gimnázium napjainkban is itt tartja a ballagási ünnepségeket. A forrás előtt a Berzsenyi-emlékfát és az egykori gneiszbányát, a városi kőfejtőt is útba ejthetjük. 

 • Az útvonal két hurka önálló körtúraként kisebb gyerekekkel is bejárható.
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
514 m
Lowest point
319 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Sopron, Károly-magaslati parkoló (Lövér Kalandpark) (368 m)
Coordinates:
DD
47.664119, 16.560416
DMS
47°39'50.8"N 16°33'37.5"E
UTM
33T 617152 5280149
w3w 
///honey.marathons.correlation

Destination

Sopron, Károly-magaslati parkoló (Lövér Kalandpark)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A parkoló esőbeállójától  indulunk a S jelzésen.
 • A Károly-magaslat északi oldalán érjük el a Z▲ jelzést, amin jobbra fordulunk.
 • A Károly-kilátótól a K▲ jelzésen folytatjuk a túrát.
 • Visszaérünk a Lövér kalandparkhoz, majd az ágfalvi csata emlékműnél balra fordulunk a S jelzésen.
 • A Hét-bükkfánál áttérünk a K+ jelzésre.
 • A K jelzésen balra fordulunk.
 • 700 m múlva az aszfaltos Récényi úton jobbra térünk.
 • Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont rövid kitérője után jobbra kanyarodunk a Z jelzésre.
 • Egy magaslesnél balra fordulva érjük el a K jelzést, amin a Hét-bükkfa kereszteződéséig megyünk.
 • A S jelzésen jobbra kanyarodva érünk vissza a kalandparkhoz.

A túra részletes leírása

A kalandparktól a Károly-magaslatra

Ha jegyet váltunk a Lövér Kalandparkba, a család apraja-nagyja próbára teheti ügyességét és egyensúlyérzékét a fatörzsekre szerelt akadálypályákon. A parkoló esőbeállójától széles földúton indulunk a S jelzésen, egy ideig a kalandpark kerítése mellett lépkedünk.  A tölgyesből elegyes újulatba, majd a hajtűkanyar után erdei fenyvesbe érünk, melynek aljában tömeges a fekete áfonya. A kellemes szintúton, melyről a Felsőlövérekre nyílik kilátás a Taródi-várral, több pad is szolgálja a kényelmünket. Később a fenyők lassan elmaradnak. A Károly-magaslat északi oldalán elérjük a Z▲ jelzést, amin jobbra fordulunk, és egy rövid, meredek szakasszal érünk a következő padhoz. Innen újra könnyű terepen folytatódik a túra, fokozatos emelkedéssel érjük el a Gombocz Endre Természetismereti Házat és a fölötte magasodó Károly-kilátót.

Az épület a tűztorony mellett Sopron városának második jelképévé és a soproni parkerdő leglátogatottabb attrakciójává vált. Helyén már 1876-ban egy fakilátó állt, amit Romwalter Károly helyi nyomdász és lapkiadó saját költségén építtetett a 398 m magas Váris-hegyen, és elkészülte után a Városszépítő Egyesületnek adományozta, melynek választmányi tagja volt. Az ő tiszteletére keresztelték át a Váris-hegyet Károly-magaslatnak. Mivel torony állaga gyorsan romlott, dr. Printz Ferencnek, a Városszépítő Egyesület elnökének és a város polgármester-helyettesének javaslatára 1896-ban pályázatot hirdettek egy új kőkilátó terveinek elkészítésére. Sajnos a Sopron gazdasági életét alapjában meghatározó Építőbank bukása miatt a nyertes tervet nem tudták megvalósítani, így a Városszépítő Egyesület 1902-ben megépíttetett egy újabb fakilátót. A mai kőkilátóra csak 1933-ban gyűlt össze a pénz. Az újabb pályázatot ötven induló közül Winkler Oszkár építőmérnök készítette, míg a kivitelező Füredi Oszkár lett. A tornyot 1936. június 14-én ünnepélyesen felavatták. A kilátót 1945 után a város önkormányzata kapta meg, és csak 1996-ban került vissza a Soproni Városszépítő Egyesülethez, ami a Soproni Parkerdőt gondozó Tanulmányi Erdőgazdaság kezelésébe adta.

Az első emeleti helyiségben kialakított „Botanikus szentélynek” is hívott állandó kiállítás Kitaibel Pál (1757–1817), Gombocz Endre (1882–1945) és Kárpáti Zoltán (1909–1972), míg a második emeleti szoba Roth Gyula (1873–1961) és Csapody István (1930–2002) munkásságát mutatja be.

A kétszintes tetőteraszról északkelet felé Sopronra és a Fertő tóra látunk rá. A távolban a pozsonyi vár is fellelhető. Délkeleti irányban a Harkai-csúcs, Kópháza és Nagycenk látszik. Tiszta időben még a pannonhalmi apátságban gyönyörködhetünk. Nyugati és déli irányban a Soproni-hegység vonulatai emelkednek. Tiszta időben a Rax és a Schneeberg hófödte tömbjeit is láthatjuk.

A kilátó körül Winkler Oszkár építészmérnök, Kárpáti Zoltán erdőmérnök és botanikus, Roth Gyula erdőmérnök, Csapody István erdőmérnök és botanikus, valamint Barabits Elemér erdőmérnök és növénynemesítő emlékoszlopai állnak.

Innen a K▲ jelzésen folytatjuk a túrát, de rögtön látjuk is a következő látnivalót, a 2016-ban átadott Kőhalmy Vadászati Múzeumot, amely Kőhalmy Tamás erdőmérnöknek, nemzetközi hírű vadbiológus professzornak állít emléket. Ugyanitt található a jól felszerelt erdei élménypark és az erdei büfé, majd elérjük a Bedő Albert-díjas Hédl András (1920–2007) erdésztechnikus szobrát, aki sokat és lelkesen dolgozott a soproni erdők turistaútjainak, tanösvényeinek és más közjóléti létesítményeinek kialakításán.

Vissza kalandparkhoz

Az aszfaltos úton a Boszorkány meseösvényen indulunk tovább (menetirány szerint fordítva) a Lövér Kalandpark felé. A 2018-ban átadott, főleg óvodások és alsó tagozatosok számára kialakított, játékos kihívásokkal tarkított állomások boszorkányos ügyességet igénylő feladatokkal dolgoztatják meg a gyerekeket. A növényeket bemutató tanösvény táblánál egyenesen megyünk tovább, míg a balra tartó út a dalos-hegyi TV-toronyhoz vezet. Mintegy 300 méter múlva elérjük a kalandpark parkolóját, amelynek túlsó végén áll az ágfalvi csata emlékműve.

Ágfalvának fontos történelmi szerep jutott a 20. század elején, neve összeforrt két csatával is. Az I. világháborút lezáró békeszerződésekben a győztes nagyhatalmak jóváhagyták a Nyugat-Magyarországra vonatkozó osztrák területi igényeket. Mivel a magyar állam hiába tiltakozott, önkéntesekből szerveződött egy ellenálló csapat, akik 1921. augusztus 28-án Ágfalván visszaverték a területre bevonuló osztrák csendőrséget. Ezzel kezdetét vette a másfél hónapig tartó nyugat-magyarországi fegyveres felkelés. A második ágfalvai csatára szeptember 8-án került sor: a Rongyos Gárda névre hallgató magyar felkelők ismét visszaszorították a négyszeres túlerőben lévő osztrákokat, akik ez alkalommal sem tudtak bevonulni Sopronba.

A felek között az olaszok vállalták a közvetítést. Így került sor októberben a Velencei konferenciára, ahol a magyar államnak sikerült elérnie, hogy a vitatott terület egy részén, azaz Sopronban és nyolc környező településen népszavazást tartsanak a hovatartozásról, amire végül 1921. december közepén került sor. A végeredményt december 17-én a Zrínyi Ilona Tiszti Leánynevelő Intézetben hirdették ki, a soproni újságok pedig rendkívüli kiadásban írták meg, hogy "7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk". Magyarországra összesen 15 334-en, Ausztriára 8227-en szavaztak. Bár a kis határ menti települések többsége Ausztria mellett tette le a voksát, a kérdést Sopron és az itteni erős magyar fölény döntötte el: emiatt érdemelte ki a "leghűségesebb város" címet, és így került fel címerére a CIVITAS FIDELISSIMA felirat.

A 8-as második hurka

Az emlékműnél balra fordulunk a S jelzésen, ami hamarosan az aszfaltról jobbra betér az elegyes kocsánytalan tölgyesbe. Egy hosszabb egyenes szakasz után érkezünk meg a Hét-bükkfához, ahol több turistaút is összefut. Az egykor itt álló hét törzsű matuzsálem Mészáros Sándort, a Frankenburg Irodalmi Kör főtitkárát is megihlette. Hétbükkfa című verse volt az egyetlen olyan költemény a Soproni Városszépítő Egyesületnek az 1930-as években a város erdeibe kihelyezett irodalmi tábláin, amit az adott hely szelleme ihletett. A bükk utolsó törzse a II. világháború idején egy vihar miatt dőlt ki, így ma csak egy tábla és a padok emlékeztetnek az egykor itt növő különleges fára. A Soproni Postás Természetjáró Szakosztály tagjai a 1970-es években ültettek 8 bükkcsemetét, amelyek közül 6 ma is megtalálható itt.

A padok után egyenesen folytatjuk utunkat, és áttérünk a K+ jelzésre, melynek egy későbbi útbevágása betekintést enged az erdő talajába. A kocsánytalan tölgyes aljnövényzetét egy viszonylag hosszabb szakaszon főleg fekete áfonya alkotja. ATölgyes-mocsár és két kereszteződés után egy rövid lejtővel elérjük a K jelzést, amin balra fordulunk.

700 méter múlva az aszfaltos Récényi úton jobbra térünk, és egy rövid sétával érjük el a 2021 őszén átadott Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot a Muck-háznál, vagy is a Muck-határőrörs egykori helyén. Az erdei élményeket magába sűrítő, interaktív bemutatóterem kiállítása abban a pillanatban magába szippant bennünket a tárlat, hogy becsukódik mögöttünk az ajtó. Egy erdőrészletbe csöppenünk, amelynek minden szegletében izgalmas látnivalók bújnak meg. A kiállítótérben a család apraja-nagyjára kalandok várnak, játszva tanulhatunk a bennünket körülvevő erdei világról. A kifutón a hazai erdei vadfajok élő „klasszikusait” ismerhetjük meg szinte testközelből.

Innen visszatérünk a sorompóval lezárt kavicsos úthoz, és jobbra kanyarodunk rajta a Z jelzést követve, ami az egykori műszaki határzár (vasfüggöny) nyomvonalán halad, majd a vadkerítés túlsó végénél balra kanyarodik.

Az elegyes erdőben hamarosan jobbra fordulunk, és egy sűrű fenyvesben jutunk el a Ferenc-forráshoz. A Füzes-árok felső szakaszán fakadó víznyerő hely a Kecske-patakot táplálja. Ez a Soproni-hegység egyik legrégebbi forrása, amelyet már Sárközi András városi mérnök is jelölt 1787-ben szerkesztett térképén "Vadász forrás" néven. 1907 óta nevezik Ferenc-forrásnak, amióta Jány Ferenc saját költségén felújíttatta. A rá telepített, mára romossá lett szivattyúház évtizedeken keresztül biztosította a Muck-határőrörs ivóvízellátását. A forrás vize egy föld alatti medence túlfolyóján lép a felszínre.

Az erdőből egy magasles mellett érünk ki. Letermelt erdőrész szélén haladunk; a következő lesnél balra fordulva érjük el a kavicsos úton haladó K jelzést. A Kati Imre-pad utáni sorompónál átkelünk a Kecske-patakon, és egy balos íven érünk vissza a Récényi úthoz. Ezen átkelve rövidesen visszaérünk a Hét-bükkfa kereszteződéséhez, ahol a már ismerős S jelzésen jobbra térve a kalandparkhoz jutunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Figyelem! Tömegközlekedéssel a túra kezdőpontja csak hosszabb gyaloglással egybekötve közelíthető meg!

 • A legközelebb az 1-es, 2-es vagy 12V helyi buszjárattal a Csík Ferenc uszoda megállóig tudunk utazni.

Getting there

 • A buszmegállóból a Lővér körúton induljunk a Récényi út felé. Azon túlmegyünk egy kicsit, és jobbra indul a Z jelzés, ami a kalandparkig vezet (1,5 km).
 • A parkoló közvetlenül a túra kezdőpontján van.

Parking

 • Az autót a Károly-magaslati parkolóban hagyhatjuk a Lövér Kalandpark előtt.

Coordinates

DD
47.664119, 16.560416
DMS
47°39'50.8"N 16°33'37.5"E
UTM
33T 617152 5280149
w3w 
///honey.marathons.correlation
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Soproni-hegység turistatérképe

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Tibor Menyhárt
September 13, 2021 · Community
Kiváló túra, szép, jól járható erdei utakkal. Érdemes egyet sétálni az erdőben, variálható útvonalakkal is.
Show more
When did you do this route? September 13, 2021
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community
Photo: Tibor Menyhárt, Community

Photos from others

+ 4

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
10.7 km
Duration
3:15 h
Ascent
338 m
Descent
338 m
Highest point
514 m
Lowest point
319 m
Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • My Map
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view