Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
Try Pro 30 days for free Community
Choose a language
Start Routes Alpannonia® mellékútvonali túra -Kőszeg-Ólmod-Horvátzsidány-Kiszsidány-Peresznye-Csepreg
Plan a route here Copy route
Hiking trail recommended route

alpannonia® mellékútvonali túra -Kőszeg-Ólmod-Horvátzsidány-Kiszsidány-Peresznye-Csepreg

Hiking trail · Alpokalja
Map / alpannonia® mellékútvonali túra -Kőszeg-Ólmod-Horvátzsidány-Kiszsidány-Peresznye-Csepreg
m 300 250 200 150 35 30 25 20 15 10 5 km
Komoly túra a Gyöngyös-pataktól északra fekvő alpannonia® településekre Kőszegről. Számtalan élmény és látnivaló a békés erdőkben iható források, vallási emlékhelyek tavak, valamint alpannonia® fejlesztések mentén.
difficult
Distance 35.6 km
9:15 h
406 m
395 m
333 m
178 m

Komoly túrának nézünk elébe, a 35 kilométer már tiszteletet parancsoló adat, még ha nagy szintkülönbségeket nem is kell leküzdenünk, azért a jóleső fáradtság garantált a kirándulás végeztével. Forrásokat, horgásztavakat, monumentális fákat láthatunk, miközben összesen 6 települést is érintünk.

A túra első szakasza könnyű, hiszen a terep kényelmesen járható, nincsenek nagy szintkülönbségek. Az úton számtalan látnivaló csábít megállásra. Indulás után még Kőszegen megcsodálhatod a református templomot és az óriási, kb. kétszáz éves platánfát. Az Alsó-erdőbe érve, az úttól jobbra rejtőzik a Tőzegmohás láp - ez a természetvédelmi terület egyedi, ritka élővilágot őriz, fokozottan védett. Hangulatos erdőkön keresztül jutunk a szomszédos Ólmodra, majd onnan a parányi Belovics-kápolnához vezet utunk.

Korábban a kőszegiek kedvelt kirándulóhelye volt az Őz-kút, mi is felfedezzük a hajdan népszerű forrást. Amikor a II. világháborút követően Európa keleti és nyugati részre szakadt, egy műszaki határzárat, vagyis vasfüggönyt építettek a két terület közé. Ennek létezése alatt a Kőszegi-hegység egy részét és a határmenti részeket csak külön engedéllyel lehetett látogatni. Ahogyan a szomszédos Ólmod is tulajdonképpen elzárva élt évekig, úgy az alsó-erdőben lévő Őz-kút is csak a műszaki zár lebontása után volt látogatható. Az Őz-kút környéke az erdészetnek köszönhetően szépen megújult; esőbeálló, tűzrakó helyek és padok szolgálják a kényelmes pihenést.

Túránk körülbelül egyötödét abszolváltuk eddig, most hosszú erdős szakaszokon keresztül jutunk el következő célpontunkig, a Horvátzsidány feletti Péruska-kápolnához, majd innen kisvártatva leérünk a faluba. Kiszsidány alig 5 perc sétára van horvát nemzetiségű szomszédjától, a településre érve megkóstoljuk a környéken nagyon kedvelt Kiszsidányi-forrás vízét, pár lépéssel odább a Rhododendron-kert csábítja megállásra a túrázót.

Peresznye felé vesszük az irányt, a szántókon sétálva tiszta időben a távoli Schneeberg (2076m) is látható. Peresznyén a tó körülötti kellemes parkban megcsodáljuk a platánfát, melyet az ország 3 legnagyobb platánja közé sorolnak.

Visszatérünk a már ismert úton Kiszsidányba, de most balra, Csepreg felé kanyarodunk, célunk a Bene-hegy és a Tilos-erdő. Savanyú Jóska, mint a 19. század "legsikeresebb betyárja", legendás személy, ebben az erdőben is nyomot hagyott, az úgynevezett Betyárfán ötméteres magasságban monogramok láthatóak.

Útban a Csepregi-horgásztóhoz borospincék mellett haladunk el, mígnem a tó partján a horgászatot igen magas szinten űző sportemberekkel találkozhatunk. A tavat Csepreg városával egy hosszú egyenes útszakasz köti össze, a településbe érve kisvártatva a fő téren, úgynevezett Promenádon találjuk magunkat, a szökőkutak játékát figyelhetjük, mielőtt tovább indulunk az épülő alpannonia® parkhoz.

Túránk következő szakasza a Boldogasszony-horgásztóhoz vezet, utunkat a Kálvária 14 stációja övezi. A tó déli oldalán sétálva beérünk az erdőbe, egy igazán különleges, a Boldogasszony-patak hatására lápos környezetben találjuk magunkat, ahol az erdő lakói kedvükre hűsölnek, táplálkoznak, bújnak meg. Érdemes itt lehetőségekhez mérten csendben haladni, hiszen jó eséllyel találkozhatunk nagyvadakkal, őzzel-szarvassal-vaddisznóval. A különféle madarak is jól érzik magukat ebben az erdőszakaszban, csicsergésük zene a fülnek, engedjük hát át magunkat a természet muzsikájának.

A szőlőshegyek irányában haladunk tovább, elsőként a Néber-Tóth pincét pillantjuk meg. Népszerű és borversenyeken sikeres boraik nagy tömegeket vonzanak az időszakos csepregi bortúrák során is.

Csepreg forrásokban gazdag szőlőhegyén a Forrástól Forrásig Sétaúton folytatjuk utunkat, a Sajbók-forrás közelében álló épület homlokzatán elhelyezett fatáblán elolvashatjuk "az erdő fohászát", majd utolsó célpontunkhoz, a Csepregi-Tilos-erdőben az erdei Rumi-házhoz bandukolunk, mely az alpannonia® túrázók kedvelt pihenőpontja lesz.

Author’s recommendation

Megfelelő mennyiségű elemózsiát vigyünk magunkkal, hogy a hosszú túra során legyen energia utánpótlásunk.
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
333 m
Lowest point
178 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

A Csepregi-Tilos-erdőben fakitermelés idején a fakitermelést jelző tájékoztató táblák intelmeit vegyük komolyan.

Tips and hints

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldal meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Coordinates:
DD
47.388086, 16.542148
DMS
47°23'17.1"N 16°32'31.7"E
UTM
33T 616389 5249445
w3w 
///bothered.jokes.reports
Show on Map

Destination

9735 Csepreg, alpannonia® erdészház

Turn-by-turn directions

Hosszú túránk végig az alpannonia® sárga jelzését követve halad, azért érdemes jelen túratérképet vagy gps készülékünket magunkkal vinnünk, ha netán némi megerősítésre vágyunk.

Kőszeg belvárosából jó ideig az Országos Kéktúra K  jelzéseire bízhatjuk magunkat. A piacot elhagyva bal kéz felől, egy épület mögött pillanthatjuk meg a hatalmas platánfát, amit érdemes teljes nagyságában megcsodálni. A református templom után jobbra fordulva hamarosan a Gyöngyös patak partjára jutunk, majd átkelünk felette a hídon.

A városból kiérve figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat, földúton sétálunk tovább észak felé, aztán bevetjük magunkat az erdőbe. A magyar-osztrák határhoz közel érve balról becsatlakozik a Z jelzés. 

Hamarosan egy nagyobb csomóponthoz érünk, ahol az öt jelzés kettéágazik. Itt elhagyjuk az Országos Kéktúra nyomvonalát, és balra térünk az S és Z jelzéseken. Miután magunk mögött hagytuk az erdőt, Ólmod szélső házaihoz érve az egykori határőrség épületeivel találkozunk. Ezeken túl, az út menti Mária szobornál forduljunk jobbra az ösvényre! Az elágazásoknál mindig a bal oldali lehetőséget válasszuk! Az erdőből kiérve jobb kéz felől fehérlik a Belovich-kápolna épülete. Miután elhaladtunk előtte, a földút után egy betonos rész következik. Itt forduljunk jobbra, majd ismét jobbra az erdő felé. A bekerített területnél, az erdő mellett kis tábla jelzi balra az irányt az Őz-kút irányába. Keljünk át az utunkba eső patakon, és jobbra tartva kövessük a táblákat!

Az Őz-kútnál érdemes nagyobb pihenőt tartani. Innen a K● és a Mária-út ᵯ jelzései felfelé vezetnek, majd rövidesen becsatlakoznak a K jelzésbe, balra fordulunk, az alpannonia® sárga jelzését követve egyenesen haladunk, óvatosan átkelünk a Kőszeget Horvátzsidánnyal összekötő autóút túloldalára, majd továbbra is hosszasan sétálunk az erdőben, mígnem jelzésünk balra fordul, mi követjük. Elhaladunk egy erdészház mellett, az alpannonia® sárga jelzés mellett már a piros turistajelzést is követjük, majd a Péruska-kápolnát már táblák is jelzik, ide tartunk mi is.

A kápolnánál akár sütögethetünk is a kiépített tűzrakó helynél, vagy csak egyszerűen átszellemülünk a védőszentek kertjében.

A Péruska-kápolnától jobbra vezet utunk, de a szántóföldön át akár rövidíthetünk is, érdemes a térképet figyelnünk, az erdőt célozzuk, ahol ismét meglátjuk az alpannonia® sárga jelzést. Az erdőbe érve erdészeti nagymunkagépek nyomait látjuk, követjük jelzésünket, mely egy kereszteződéshez érve balra, kisvártatva jobbra fordul, végül egy balra leágazást követően erősen lejtve Horvátzsidány széléhez vezet. 

Jobbra fordulva rövid idő alatt eljutunk a Kiszsidányi-forrásig, itt érdemes kulacsunkat feltölteni a finom friss iható forrásvízzel.

Az első nagyobb kereszteződéshez érve mi balra fordulunk a település központjának irányába, a Fő utcán kisétálunk egészen a Horvátzsidányt Csepreggel összekötő autóúthoz. Átmegyünk az út túlsó oldalára, itt találjuk a Szűz Mária neve templomot, tőle jobbra halad tovább az alpannonia® sárga jelzés, követjük a KRESZ szabályait fokozott figyelemmel betartva, óvatosan, hiszen itt autó és menetrendszerinti távolsági buszjáratok is közlekednek.

Körülbelül 200 méter múlva már ismét a biztonságos mezőgazdasági földúton vezet minket az alpannonia® sárga jelzés. A kereszteződésekben mi nem térünk le, hanem egyenesen haladunk tovább, mígnem beérünk a peresznyei tó parkjába. Szép környezetben kültéri fitness edzőeszközöket is kipróbálhatunk, valamint megcsodálhatjuk a platánfát, melyet az ország 3 legnagyobb platánja közé sorolnak.

Peresznyét hátunk mögött hagyva visszasétálunk Kiszsidányba, ám a forráshoz közeli kereszteződésnél most balra Csepreg irányába fordulunk, és követjük hűen az alpannonia® sárga jelzést. Figyeljük térképünket, következő célunk a Bene-hegy illetve a csepregi Tilos-erdő. Egy egyenes útszakaszhoz érünk, ez vezet bennünket egy vaskerítéssel határolt erdőirtáshoz, az itt található kereszteződésben balra fordulunk.

A térkép ezt a szakaszt már Bene-hegyként nevezi, utunkat hatalmas fák szegélyezik. A sárga alpannonia® jelzést követve addig haladunk, míg bal kéz felől egy fa pihenőházhoz nem érünk, ugyanitt jobbra a Gesztenyés kunyhó információs táblát, és kijelölt tűzrakó helyet találunk padokkal. Itt akár letérhetünk a piros félkörjelzéseket követve, melyek a Betyárfához és néhány lépéssel tovább a sűrűbb fenyőerdőben található magában álló famatuzsálem, a legalább 300 éves gesztenyefához vezetnek. Az imént betyárok, itt viszont már boszorkányok tanyázhattak egykoron...

A gesztenyefát már nem a piros jelzést követve, hanem a fenyőfák között kitaposott jelöletlen ösvényen hagyjuk el, mely kisvártatva egy éles bal kanyarral visszavezet minket a tűzrakó helyig, és információs tábláig.

Rátérünk és folytatjuk utunkat újfent a sárga alpannonia® jelzésen, bal kéz felől erdőirtás mellett haladunk, majd a jelzést követve, jobbra fordulva folytatjuk utunkat, itt végre megpillantjuk a szőlőket, és a Csepregi-horgásztavat. Tőlünk jobbra lesz az Iliás pince, kisvártatva leérünk a tóhoz, a kereszteződésben jobbra a tó partján haladunk tovább követve a sárga alpannonia® jelzést. Komoly horgászstégek és a sportot magas szinten űző pecások mellett sétálunk, mígnem elérünk a korábban már említett kereszteződéshez, ahol a Bene-kút és Molnár Sándor, Csepreg egykori polgármesterének emlékhelye található. 

A kereszteződésben balra fordulunk, elhagyjuk a tavat és a nyaralókat, és hosszasan haladunk, mígnem beérünk a városba, ám továbbra is egyenesen a sárga alpannonia® jelzést követve bandukolunk. A Téglagyári út, folytatása a Hunyadi utca, ezek vezetnek minket Csepreg főterére, az úgynevezett Promenádra.

Ide érve jobbra fordulunk az üzletek irányába, követjük a szimatunk (és a sárga alpannonia® jelzés) által kijelölt utat, a soron következő kereszteződésben is egyenesen haladunk, elérünk az illatozó Zalaco, néhány házzal tovább a Csepregi Pékségekhez.

Friss pékárú illattal feltöltődve a sarkon található Bárdi Autóalkatrész üzletnél jobbra fordulunk, átmegyünk az úttest túloldalán található Hangya panzió előtti járdára, onnan az út vonalát követve mi is balra fordulunk, az Ady utca illetve a sárga alpannonia® jelzés vezet bennünket az épülő csepregi alpannonia® parkhoz.

Az Attila utcában a sárga alpannonia® jelzést követve egy kis kereszteződéshez érünk, jobbra a szántóföld felé fordulunk, ezen a földúton egyenesen haladunk, mígnem elérünk a következő kereszteződésig, ahol a sarkon a Boldogasszony kápolnához vezető 14 stáció egyikét látjuk.

Itt már egymással párhuzamosan halad a sárga alpannonia® és a Mária út jelzése, kisvártatva elérünk a Boldogasszony kápolnához, érdemes az épületet és szépen gondozott környezetét is megcsodálni.

A kápolna közvetlen szomszédságában van a Boldogasszony horgásztó. Ne ijedjünk meg a terület határát jelző sorompótól, a túrázókra nézve a belépést semmi nem tiltja, itt balra fordulva a sárga alpannonia® és a Mária út jelzéseit követve haladunk tovább a tó partján, a töltésen.

Elérve a tó parkolóját jobbra fordulunk, már csak a sárga alpannonia® jelzést követjük, mely a parton egészen a tó túlsó sarkáig, az erdőig, és onnan tovább az erdőben vezet minket.

Az úttól jobbra vizenyős-lápos területet alakított ki magának a Boldogasszony-patak, az útról letérve megfigyelhetjük az erdő állatvilágának tekervényes csapásait, akár a vízig lesétálva nyomok után kutathatunk.

A sárga alpannonia® jelzés kisvártatva kivezet az erdőből, kiskertek között egészen a Csepreget Szombathellyel összekötő főúthoz érünk. A főutat figyelmesen keresztezzük, a szemben srégen jobbra lévő földúton követjük a sárga alpannonia® és a piros turistajelzést.

A Forrástól Forrásig Sétaúton haladunk, elsőként a Sajbók-forrást pillantjuk meg, a vele szemben álló épületen elolvashatjuk az erdő fohászát, majd a bal oldali fán a sárga alpannonia® jelzés balra mutató nyilának megfelelően balra fordulunk és az erdőben folytatjuk utunkat az innen körülbelül 1,3 kilométerre fekvő erdei Rumi-házhoz a Csepregi-Tilos-erdőben. A jelzést követve balra fordulunk, emelkedünk, jobbra fordulunk, elnyújtva emelkedünk, majd már egy síkon balra, és ismét jobbra fordulunk, mire az erdőben megpillantjuk a Rumi-ház szép fehér falait. Igen hosszú túránk záróakkordja ez az épület, élvezzük az erdő hangjait, és adjuk át magunkat a jóleső fáradtság érzésének.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Túránkat Kőszegen kezdjük.

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.

Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

A túrát Csepregen végezzük:

Csepregről tömegközlekedéssel Kőszeg és Szombathely napjában többször buszjáratokkal megközelíthető, a túra érinti a Promenádot, Csepreg főterét, ez egyben a település központi buszmegállója is.

Getting there

Kőszeg:

A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.

A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Csepreg:

Csepregről tömegközlekedéssel Kőszeg és Szombathely napjában többször buszjáratokkal megközelíthető, a túra érinti a Promenádot, Csepreg főterét, ez egyben a település központi buszmegállója is. A túra végpontja az erdei Rumi-ház, innen a térképet figyelve pár perc alatt a Csepreget Tömörddel összekötő autóútra sétálhatunk. Az úthoz érve a Csepreg Kincsédpuszta nevű buszmegállóból Csepreg és Szombathely irányába is járnak buszok.

Parking

Kőszeg:

Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.

A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Csepreg:

Csepreget Kőszegtől északkeletre, a Csepregi út nevű főút mentén, Horvátzsidányi leágazást követően érhetjük el.

Szombathelyről a Söptei út vezet ki Söpte, Vasasszonyfa, Tömörd, és végül Csepreg irányában.

A túra végpontjához közeli optimális parkolási lehetőség például a Hanga-kapu, de egész Csepregen ingyenes a parkolás, illetve a térképet figyelve pár perc alatt a Csepreget Tömörddel összekötő autóútra sétálhatunk. Az úthoz érve a Csepreg Kincsédpuszta nevű buszmegállóból Csepreg és Szombathely irányába is járnak buszok.

Coordinates

DD
47.388086, 16.542148
DMS
47°23'17.1"N 16°32'31.7"E
UTM
33T 616389 5249445
w3w 
///bothered.jokes.reports
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).

Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.

Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.

A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
35.6 km
Duration
9:15 h
Ascent
406 m
Descent
395 m
Highest point
333 m
Lowest point
178 m
Public-transport-friendly Scenic Botanical highlights Linear route 'Healthy climate'

Statistics

  • My Map
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view