Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
Try Pro for free Community
Choose a language
Start Routes Alpannonia® Hard - Kőszeg panorámakör
Plan a route here Copy route
Hiking trail recommended route

alpannonia® Hard - Kőszeg panorámakör

· 2 reviews · Hiking trail · Alpokalja
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • alpannonia® Hard túrakör
  alpannonia® Hard túrakör
  Photo: Hard alpannonia®, Írottkő Natúrparkért Egyesület
Ezen az alpannonia® Hard túrán két igazolóponttal találkozunk. Egy csokorba szedtük a városra pazar kilátást biztosító körülbelül 10 panoráma pontot: a Mentőállomás felett, a Kincs-villa alatt, a Kálváriánál, a Trianoni keresztnél, útban a Szulejmán-kilátóhoz, a Szultán-dombi szőlősök, a Szulejmán kilátó, Poncichter-szőlők, Óház-kilátó, Pogány felső útja, Kövi-gyümölcsös, Kövecses-dűlő, Csőszház utca.
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
moderate
Distance 17.3 km
5:01 h
493 m
493 m
653 m
275 m

Kőszeg városa nem csak a településközpontban szép, az Alpok keleti vonulatának köszönhetően a hegyről csodás panoráma vetül, és így számos pontról gyönyörködhetünk a törökverő városra. Mi ezek közül 8-at fontunk egy csokorba, kiadós túraként kínáljuk a túrázóknak.

Az évek során a zöldövezetek-kiskertek is beépültek, így akár a városban maradva is találunk panorámapontokat, ezek közül az első a Szőlőskert utca, majd kalandos átkötéssel az Erdő utcai látványpont következik.

Felmászunk a Kálvária-hegyre, itt akár sütögethetünk is a tűzrakó helynél, csak bámészkodás közben oda ne égjen a kolbász... A templomot hátunk mögött hagyva megcélozzuk a 2018-ban felújított és igazi kilátóponttá avanzsált Trianoni-keresztet, majd a Poncichter-szőlők felé vesszük az irányt, célunk a Szultán-dombon álló Szulejmán-kilátó, mely a városhoz legközelebb fekvő, ám cseppet sem könnyedén megközelíthető kilátó torony.

Vissza a Poncichter-szőlők mellett a Király-völgy felett az erdő irányába, felmászunk az Ördögtányér és Fatalin-bükkök mellett az Óház-kilátóhoz. Na itt aztán ne spóroljunk a pihenésre szánt idővel, újfent sütögethetünk is akár, de az igazán csodás élményt az úgynevezett Óvárból a városon túl az osztrák hegyekre eső panoráma nyújtja.

A kilátót elhagyva még egy picit emelkedünk a Vörös keresztig, majd folyamatosan lejtő úton elérünk az erdei aszfaltozott autóúthoz, ún. Terv út, onnan pedig a Pogány-völgy feletti szakaszra kanyarodunk, a szőlőhegyek között sétálva hosszasan csodálkozhatunk a panorámában, még csak megállnunk sem kell. Kisvártatva elérünk a Pogány főbejáratához egyben az Írottkő Natúrpark kerékpárút kereszteződéséhez.

A Kövi-gyümölcsös felé fordulunk, ez mostanra inkább szőlőhegy lett, elvezet bennünket a Kövecses-dűlőre, ez már ismét lakott terület, a Magyarországon egyedülálló, a Kenyér-hegyen létesített Síugrósánc felé vesszük az irányt, innen pedig a Szabó-hegyi szerpentin alatti völgyből a Csőszház utcában utoljára pillantunk felülrő a városra, élvezzük ki a pillanatot...

Author’s recommendation

Érdemes távcsövet és fényképezőgépet magunkkal vinni a panoráma pontokon tapasztalható gyönyörű látképek megörökítése céljából...
Profile picture of Hard alpannonia®
Author
Hard alpannonia®
Update: July 02, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
653 m
Lowest point
275 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Coordinates:
DD
47.388296, 16.542150
DMS
47°23'17.9"N 16°32'31.7"E
UTM
33T 616389 5249468
w3w 
///catch.brother.civic
Show on Map

Destination

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Turn-by-turn directions

Túránk kiindulópontja a Főtéri Tourinform iroda, számos turistajelzés mellett természetesen az alpannonia® felfestéseket követjük, érdemes azonban jelen térképet és-vagy gps készüléket magunkkal vinni.

 • Kőszeg Főteréről a Hősök Tornya felé vesszük az irányt, majd a Jurisics tér bal oldalán a Jurisics vár előtt a macskaköves Rajnis utcát követve kiérünk a Várkörre. Idáig elvétve egy-egy ereszcsatornán találkozunk az alpannonia® piros jelzésével, de innentől az utcaneveket kell követnünk.
 • Balra fordulunk a Rajnis utcából a Várkörre érve, a várparkolón keresztül a Kékhuszár Étterem előtt elsétálunk egészen a Hegyalja utca kereszteződéséhez, azonban élesen balra felfelé folytatjuk túránkat, majd alig pár lépéssel később egyből jobbra a Szőlőskert utcára fordulunk. Az utca legmagasabb pontján van az első panorámás kilátás jobbra a városra visszanézve.
 • Haladunk tovább a Szőlőskert utcán, innentől erősen lejt a vonalvezetés, az utca végén jobbra fordulunk, majd a következő lehetőségnél a kék nyomóskútnál balra enyhén emelkedve a Királyvölgyi utcába. Figyeljük a térképet, vagy a gps készüléket, ez az autós forgalom szempontjából zsákutca, ám gyalogosan az utca vége felé jobbra lefelé egy lépcső vezet.
 • Mi ezen a lépcsőn lemegyünk, és máris az Erdő utcában találjuk magunkat. Enyhén emelkedő irányba tartunk, mígnem elérünk egy ikonikus épülethez, a Kincs villához, itt ha jobbra letekintünk, konstatálhatjuk, hogy máris a második panoráma ponthoz értünk. A Kincs villánál balra felfelé táblák mutatnak a Geológiai tanösvény és az Ördögárok irányába, mi azonban jobbra lefelé, telekjáró, szűk földútra kanyarodunk a villa kertje alatt. Ezen végighaladva a Hideg-völgybe érünk ki, jobbra fordulunk, majd egy újabb nagy villa mellett a kis hídon átkelve balra a Koronaőrző bunker irányába fordulunk.
 • A bunker után már számos turistajelzés, többek között az alpannonia® sárga festése is a Kálvária-hegyre a Kálvária templom irányába mutat. A stációk mentén elérünk a templomhoz, harmadik panoráma pontunkhoz.
 • A templomot az alpannonia® sárga jelzését és a tábla kiírásokat követve a Trianoni-kereszt irányában hagyjuk hátunk mögött. A táblázásnak megfelelően lesétálunk a kereszthez, 4. panoráma pontunkhoz. Itt ugyan nem a várost, sokkal inkább az erdőt látjuk, de a listából nem hagyhattuk ki ezt a 2018-ban felújított emlékhelyet.
 • A kereszttől visszamegyünk a leágazásig, ahonnan a templom felől megérkeztünk, jobbra fordulunk az adótorony irányába, a torony utáni kereszteződésben pedig balra fordulunk, és a telkek között a földúton haladunk tovább. Eljutunk egy szűk, hegyes tetejű kis nyaralóházikóhoz, mely tőlünk jobbara figyeli a várost, ez is egy kis panorámapont tulajdonképpen.
 • Innen az út balra folytatódik, erősen lejt, eljutunk egészen a Poncichter-szőlőkig, a kereszteződésben ahogy a tábla is mutatja, jobbra fordulunk, hiszen célunk a Szultán-dombon a Szulejmán-kilátó. A sorban következő kereszteződésben balra fordulunk, követjük az alpannonia® sárga jelzését, párszáz méter után az út jobbra kanyarodik, kisvártatva elérünk a kilátóhoz, 5. panoráma pontunkhoz. A legenda szerint I. Szulejmán szultán innen nézte Kőszeg ostromát, nekünk most sokkal jobb dolgunk van azért, valljuk be...
 • A kilátótól nem lefelé a lépcsők felé vesszük az irányt, hanem balra kanyarodunk az enyhén lejtős útra, és mielőtt a kereszteződéshez érnénk, nem megyünk le az árokba, hanem jobbra felmászunk a szűk gyalogösvényre, és az árok felett sétálunk el egészen ahhoz a kereszteződéshez, ahonnan néhány perce a Poncichter-szőlők felől érkeztünk. Most viszont mégis lekanyarodunk balra az árokba, ám az első lehetőségnél azonnal jobbra felsétálunk.
 • A telkek között folyamatosan emelkedő útról nem térünk le, egyenesen haladunk, végül az erdőbe érünk. A szűk ösvényen rövidesen elérjük az egykori műszaki határzár nyomvonalát, ebben a kereszteződésben egyenesen megyünk tovább az emelkedő irányába, majd körülbelül 100 méter után újabb kereszteződés, balra fordulunk, és kiérünk az Okmányos parkolótól a Hétforrásig vezető erdei aszfaltozott útra.
 • Az aszfaltot keresztezzük, és a kék háromszög turistajelzést követve felmászunk a srégen balra-szemben az erdőbe vezető útra, ez visz minket előbb az Ördögtányér sziklához, majd a Fatalin-bükkökhöz. Ezt a szakaszt egyébként Gesztenyésnek hívják. A Fatalin-bükkök utáni kereszteződésben szép fatábla is mutatja az irányt az Óház-kilátóhoz, srégen szembe megyünk tehát tovább, innen még körülbelül 10 perc az Óház. Követjük a kék háromszög turistajelzést, de egy idő után már szó szerint toronyiránt haladunk. A kilátó tövéhez érve azt akár jobbról, vagy balról is megkerülhetjük, végül pedig érdemes felmenni a tetejére, szép idő esetén pazar kilátást biztosít magyar és osztrák oldalra egyaránt 6. panoráma pontunk, élvezzük a látványt.
 • Az Óház-kilátót a tövében található faházikó felől, illetve az azzal szemben induló kéktúra jelzés irányában hagyjuk el, nem térünk le az útról, tovább emelkedünk, mígnem aztán kisebb lejtő után elérjük a Vörös keresztet. Ez egy komoly csomópont számtalan bekötőúttal, egyben kellemes pihenőhely padokkal. Mi az itt található kis erdészházikóval szemben állva balra haladunk tovább, de nem a szélesebb úton, melyre a vörös kereszt vezetne, hanem attól élesen balra lefelé az erdőben indulunk tovább a sárga kereszt turistajelzést követve, a lejtőn haladva a közelben találjuk az 1. igazolópontot/rovarhotelt.
 • A sárga kereszt turistajelzés a Terv útra, vagyis a Velem felé vezető erdei aszfaltozott autóútra vezet bennünket, az aszfaltra érve jobbra fordulunk. Körülbelül 150 métert ezen gyalogolunk, majd élesen balra leágazunk a piros és sárga turistajelzések irányába, így jutunk le kisvártatva egy balkanyart követően a Pogány felső útjára, melyen egyben a 7. panoráma-sétautunk, igen, valójában nem is panorámapont ez, hiszen itt perceken keresztül panorámás környezetben sétálhatunk.
 • Az út a Pogány "főbejáratához", egyben a balról, Kőszeg felől érkező Írottkő Natúrpark kerékpárút kereszteződéséhez ér. Jobbra vezetne a borospincékhez az út, egyenesen az aszfalton haladva Cák vagy éppen Kőszegdoroszló felé indulhatnánk. A mi túránk srégen balra előre vezet tovább a szőlők, úgynevezett Kövi-gyümölcsös irányába, hiszen itt a szőlők végében az erdő szélén haladva találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt. Ezen a földúton jutunk el a Kövecses-dűlőhöz.
 • Az itt található utcát is így hívják, így mikor ezt elérjük, jobbra a transzformátorház felé fordulunk, és követjük az utca balra kanyarodó vonalvezetését. Addig le sem térünk róla, amíg egy kereszteződésben balra lehet ismét fordulni, erre megyünk mi is. Ez az út továbbra is a Kövecses dűlő utca, ez vezet minket a Magyarországon egyedülálló, a Kenyér-hegyen kialakított Kőszegi Síugrósánchoz.
 • A sánc után újabb kereszteződéshez érünk, a városból jobbról jön az autóút a Szabó-hegy lábához. Mi balra fordulunk, elsétálunk a valamikori buszmegálló mellett, majd a hegy lábánál a fa irányítótábla szerint jobbra fordulunk, ám az aszfaltozott útról a mellette lévő völgyben futó földútra egyből le is térünk a Köböl utcába. Itt körülbelül 200 méter séta után jobbra kanyarodunk, emelkedik az út, az alpannonia® piros jelzését követjük, majd az első lehetőségnél azonnal balra fordulunk, itt már a Csőszház utcában járunk.
 • A Csőszház utca emelkedik, egy igazi csőszkunyhó van a következő kereszteződés bal oldalán, mi ezt elhagyva srégen balra tovább emelkedünk, mígnem elérjük az utca legmagasabb pontját, egyben túránk utolsó, szám szerint 8. panoráma pontját. Szerencsés, hogy itt éppen egy üres telek van  előttünk, így zavartalanul élvezhetjük a kilátást.
 • Balra megyünk tovább az utcában, mely előbb jobbra kanyarodik, kicsit lejt, majd balra kanyarodva ismét enyhén emelkedik, végül kiérünk a Szent György utcai kereszteződésbe. Jobbra kanyarodunk, a lejtőn elindulunk a város irányába, nem térünk le az útról, amíg meg nem látjuk az alpannonia® játszóteret, parkot baloldalon. Tovább sétálva a játszótér kavicsos útján elérjük az alpannonia® kaput és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontot.
 • A Látogatóközpontot hátunk mögött hagyva az alpannonia® piros jelzését követjük, mely elhalad a Chernel-kert előtt, és anélkül, hogy letérnénk róla, a zömében lejtős Hunyadi utcán egészen a Várkörig visz minket. A kereszteződésben balra fordulunk, a gyalogátkelőn a túloldalra sétálunk, balra fordulva lemegyünk a lépcsőkön, és a várárokban álló hatalmas Mocsári ciprus melletti Diáksétányon egészen a Jurisics vár főbejáratáig sétálunk. A Rajnis utca és Táblaház utca kereszteződésében jobbra fordulunk, itt már ismerős terepen járunk. A Jurisics tér, Hősök tornya irányában visszaérünk a Fő térre.

Public transport

Public-transport-friendly

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

By road

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parking

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Coordinates

DD
47.388296, 16.542150
DMS
47°23'17.9"N 16°32'31.7"E
UTM
33T 616389 5249468
w3w 
///catch.brother.civic
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok
 • A kéklő Írott-kő alatt - Bariska István

Author’s map recommendations

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(2)
László Mokos
September 28, 2021 · Community
When did you do this route? September 28, 2021
Marianna Rákos
April 25, 2021 · Community
When did you do this route? April 24, 2021
Photo: Marianna Rákos, Community
Photo: Marianna Rákos, Community
Photo: Marianna Rákos, Community
Photo: Marianna Rákos, Community
Photo: Marianna Rákos, Community

Photos from others

+ 1

Reviews
Difficulty
moderate
Distance
17.3 km
Duration
5:01 h
Ascent
493 m
Descent
493 m
Highest point
653 m
Lowest point
275 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest 'Healthy climate'

Statistics

 • My Map
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view