Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Vrtača (2181 m)
Tour hierher planen Tour kopieren
Bergtour empfohlene Tour

Vrtača (2181 m)

Bergtour · Oberkrain
Profilbild von Joco 79
Verantwortlich für diesen Inhalt
Joco 79
  • Foto: Joco 79, Community
m 2000 1500 1000 500 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Dom na Zelenici (1536 m), Vrtača (2181 m), Dom na Zelenici (1536 m), Dom pri izviru Završnice (1425 m), Tinčkova koča (1070 m), Završniško jezero (630 m)
mittel
Strecke 20,5 km
4:45 h
760 hm
1.747 hm
2.181 hm
554 hm

Opis postojank in vrhov:

Dom na Zelenici (1536 m)

Dom stoji na mali ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh. Prvo kočo na Zelenici je leta 1929 zgradilo pet zasebnikov, vendar je niso želeli dati v najem Tržiški podružnici SPD; koča je bila med okupacijo požgana. Leta 1950 so začeli graditi planinski dom delavci šole milice, ki je bila takrat v Begunjah; nedokončani dom je 15. decembra 1952 prevzelo v najem PD Tržič, ki ga je zasilno usposobilo in naslednje leto tudi odprlo. S pogodbo med RSNZ, ki je bil lastnik zgradbe, in PZS, je 24. julija 1962 dobilo PD Tržič objekt v trajno last. Postojanko so po prevzemu popolnoma dokončali in opremili ter jo slovesno odprli 19. januarja 1966. Leta 1992 so nadzidali vhodni prizidek in s tem pridobili učno sobo. Dom je decembra 1999 popolnoma pogorel. Društvo ga je obnovilo, zgradilo in je sedaj ponovno odprt. V sklopu doma deluje tudi Gorniški učni center.

Razgled:

Razgled od doma ali s kake bližnje razglednejše točke je zaradi bližnjih vrhov in grebenov omejen, a je zato pogled na bližnjo okolico toliko lepši. Od bližnje zgornje postaje sedežnice se odpre razgled na kamnito planoto med grebenom Ljubeljščice na severu in ostenji Begunjščice na južni strani planote, po kateri je speljana sedežnica ter naprej proti Šentanski dolini, nad katero se dviguje zahodni del Košute; celotno južno stran izpolnjujejo ostenja Begunjščice; na zahodni strani je valovita dolina Zelenica, nad njo se dviga Srednji vrh, ki zakriva pogled proti Stolu; na severozahodu je Vrtača; severno stran obroblja greben Na Možeh. Če se povzpnemo na razgledni vrh grebena, se odpre lep razgled na hribovito koroško pokrajino proti Dravi.

Zanimivejše ture:

  • Vrtača (2181 m) - 2 h.
  • Stol (2236 m), čez pobočje Vrtače in dolino V Kožnah - 3 h 30.
  • Stol (2236 m), mimo doma pri izviru Završnice in čez sedlo Šija 3 h 30.

Vrtača/Vertatscha (2181 m)

Vrtača (2181 m) je drugi najvišji vrh Karavank, ki se nahaja vzhodno od Stola. Z blejskega kota in Gorenjske ravnine ni najbolj opazna, ker jo deloma zakriva Begunjščica. Zato pa toliko bolj izstopa s Smokuške planine ali Zelenice, kamor se spušča s strmimi travnatimi vesinami, ki jih prekinjajo prodnati žlebovi in melišča. Z vrha na katerem stoji velik klin se nam odpre lep razgled na del Julijskih Alp, Karavanke, Visoke in Nizke Ture, Kamniško Savinjske Alpe in del Gorenjske. Vrh ima vpisno skrinjico.

Dom pri izviru Završnice (1425 m)

Dom pri izviru Završnice znan tudi pod planinska koča Iskra na Smokuški planini stoji na razgledni planini pod Begunjščico. V poletnem času na planini pasejo živino. Od koče je lep razgled proti Begunjščici in bližnjemu Srednjemu vrhu.Dom stoji na zgornji Smokuški planini pod Pungartom na Zelenici, neposredno ob izviru potoka Završnica, pod mogočnima Begunjščico in Vrtačo. Objekt je bil zgrajen leta 1952, gre za nekdanjo karavlo JLA. Objekt je bil kasneje delno obnovljen in je bil kot planinska postojanka poznan pod kasnejšim imenom »Dom Janeza Rezarja« oziroma »Planinski dom Iskra«. PD Žirovnica, ki je bilo ustanovljeno leta 1996 je dom od leta 1997 pa do danes v celoti prenovilo in opremilo. Dom je pri planinski zvezi Slovenije registriran kot planinska postojanka III. kategorije. Dom ima lastno vodno zajetje ter elektriko iz javnega omrežja. Pri domu je tudi polnilnica za e-kolesa.

Razgled:

Od doma je lep razgled na severna pobočja Begunjščice in južna pobočja Vrtače. Zahodno od doma se dvigajo pobočja Srednjega vrha.

Tinčkova koča v Završnici (1070 m)

Lovska koča, imenovana po pokojnem smučarju Tinetu Muleju. Leži na manjši jasi v zatrepu doline Završnice pod južnimi stenami prepadnega Srednjega vrha. Ledinsko ime jase je "Pri jagrskih bajtah". Poleg je postavljenih še nekaj manjših lesenih počitniških hišic.

Završniško jezero (630 m)

Jezero Završnica oz. Završniško jezero, je akumulacijsko jezero, ki se nahaja na potoku Završnica. Od jezera, okoli katerega vodi lepo urejena sprehajalna pot in trim steza, se nam odpre lep razgled proti okoliškim goram, proti zahodu pa se nam odpre lep pogled proti Julijskim Alpam, kjer se vidi Triglav in nekaj okoliških gora.

Autorentipp

/
Schwierigkeit
mittel
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Gefahrenpotenzial
Höchster Punkt
2.181 m
Tiefster Punkt
554 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez
Exposition
NOSW

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

V zadnjem delu poti priporočam večjo pazljivost, saj je pot najstrmejša in je v mokrem vremenu nevarnost zdrsa.

Weitere Infos und Links

/

Start

Dom na Zelenici (1.541 m)
Koordinaten:
DD
46.428802, 14.233529
GMS
46°25'43.7"N 14°14'00.7"E
UTM
33T 441110 5141977
w3w 
///ablenkung.gleichzeitige.milz
Auf Karte anzeigen

Ziel

Vrtača

Wegbeschreibung

Opis poti:

Od doma na Zelenici nadaljujemo desno v smeri Stola in Vrtače (levo Begunjščica) po poti, ki takoj za domom zavije desno in se prečno vzpnemo čez bivšo smučarsko progo (naravnost koča pri izviru Završnice). Naprej prečimo kratek pas gozda kjer opazimo večjo skalo in na njej markacijo, ki nas usmeri v gozd. Nadaljujemo naravnost po zložni in markirani planinski poti, po južnih pobočjih Vrtače. Pot, ki deloma poteka skozi gozd, deloma pa čez prostrana melišča, pa nas višje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vrtače (naravnost Stol). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati, sprva skozi pas rušja, višje pa čez obsežna travnata pobočja. Na omenjenih travnatih pobočjih se nam z leve skoraj neopazno priključi nemarkirana pot od sedla Šija, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se strmo vzpenja proti stranskemu grebenu Vrtače. Višje pot zavije rahlo v levo, preči strma deloma kamnita pobočja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na prej omenjeni greben, kjer pot zavije ostro v desno. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po zelo strmih in za zdrs nevarnih pobočjih. Višje nas pot pripelje na glavni greben Karavank, kjer se le ta položi. Sledi približno 20 minut hoje po in ob grebenu. Tej razgledni poti nato sledimo vse do vrha Vrtače. Do doma na Zelenici se vrnemo po isti poti.

Pot od doma na Zelenici nato nadaljujemo v smeri Doma pri izviru Završnice. Na začetku poti se ponovno usmerimo proti Vrtači, toda po dobrih 100 m hoje od doma zavijemo levo po kolovozni poti. Po krajšem vzponu se pričnemo spuščati proti bivšemu smučišču, pred nami pa se razprostira pogled na Vrtačo. Pot se položi, prečimo pašnike in se počasi začnemo spuščati. Po 10 min hoje prispemo do Izvira Završnice. Od tu do Doma pri izviru Završnice sledi še kratek 5 min spust. 

Pri Domu na izviru Završnice se usmerimo levo čez pašnike po makadamski poti. Pot se ves čas spušča in nas pripelje v gozd. Tako sledimo tej poti vse do Tinčkove koče. Od Tinčkove koče postane pot makadamska cesta. Na začetku se nekaj časa cesta spušča, nato pa postane zelo položna. Cesta poteka ob Završnici in ji sledimo vse do Završniškega jezera. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Do Žirovnice z avtobusom ali vlakom.

Anfahrt

1. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.

2. Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici. Sledi vožnja preko mostička, nato pa parkiramo na velikem parkirišču.

Parken

Parkirišče v bližini Tinčkove koče ali na mejnem prehodu Ljubelj.

Koordinaten

DD
46.428802, 14.233529
GMS
46°25'43.7"N 14°14'00.7"E
UTM
33T 441110 5141977
w3w 
///ablenkung.gleichzeitige.milz
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Priporočena oprema (poletje):

Priporočena oprema (zima): dereze, cepin

Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
20,5 km
Dauer
4:45 h
Aufstieg
760 hm
Abstieg
1.747 hm
Höchster Punkt
2.181 hm
Tiefster Punkt
554 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Hin und zurück Einkehrmöglichkeit familienfreundlich hundefreundlich

Statistik

  • My Map
  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.