Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
1 Monat gratis Pro testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Variáció Balboára
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunning empfohlene Tour

Variáció Balboára

Trailrunning · Budai-hegység
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • /
  Foto: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra fenyves, jobbra tölgyes között emelkedünk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Glück Frigyes úton a Határ-nyeregig futunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elfutunk az Oroszlán-szikla mellett
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaán Károly-Aussichtsturm
  Foto: Turista Magazin, Dabis Balázs Silvius
 • / Panorama aus dem Kaán Károly-Aussichtsturm
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen nekivágunk a János-hegy csúcsára vezető szakasznak
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erzsébet-kilátótól a Libegőig ereszkedünk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Libegőtől a Z▲ jelzésen kanyargunk lefelé
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szépjuhásznénál színes a választék
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Apáthy-szikláról a János-hegyre és a Nagy-Hárs-hegyre
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Apáthy-sziklánál biztonságot ad a korlát
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Árpád-kilátó után már csak lefelé visz az utunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Erzsébet-kilátó (János-hegy) Kaán Károly-kilátó Oroszlán-szikla
Az útvonal a legkomolyabb budapesti terepfutásnak, a Balboának egy variánsa. Az eredeti oda-vissza megy, ez azonban visszafelé nem ugyanazon az úton vezet, hanem az Apáthy-sziklán, a Vaskapu- és a Látó-hegyen keresztül, az Árpád-kilátó érintésével jut vissza a Fenyőgyöngyéhez. 18 km, 800 m szint – finom falat, jó étvágyat hozzá!
schwer
Strecke 17,7 km
2:10 h
782 hm
782 hm

Úttípusok  

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Ha megvizsgáljuk a szintgörbét, rögtön látszik, hogy három nem egyenlő hosszú, de azonos intenzitású emelkedés jellemzi. A Hárs-hegy 2,6 km/231 m, a János-hegy 1,6 km/165 m, a vége előtt az Árpád-kilátó pedig 2,5 km/207 m elé állít bennünket. Azaz nem is annyira az erő stratégiai beosztása a fontos, hanem inkább az, hogy legyen mit beosztani.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal több, mint fele árnyékos. A Balboa-futás hangulatát azzal tudjuk kimaxolni, ha úgy teszünk, mint Rocky a filmben: napfelkeltekor futunk!

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorentipp

 • Az útvonalon több helyen is van kék nyomóskút: a Fenyőgyöngye buszmegállónál, Hűvösvölgyben a lángososnál és a Gyermekvasút állomásánál, a János-hegyen pedig a Libegő felső állomásával szembeni játszótéren. Így ha nem akarsz palackot vagy ivótasakot vinni, egy zsebbe tehető, összenyomható pohárral vagy anélkül is tudsz út közben hidratálni. Ne felejtsd el, hogy a kutak csak tavasztól őszig működnek!
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 12.05.2021
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
517 m
Tiefster Punkt
162 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Fenyőgyöngye vendéglő

Sicherheitshinweise

Az útvonalon több nagyon köves szakasz is vár ránk, ilyenkor ne legyünk türelmetlenek, ne siessünk: a bokánk fontosabb!

Start

Fenyőgyöngye buszmegálló (292 m)
Koordinaten:
DD
47.540205, 19.006244
GMS
47°32'24.7"N 19°00'22.5"E
UTM
34T 349960 5267124
w3w 
///kälter.grob.wagt

Ziel

Fenyőgyöngye buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Fenyőgyöngyétől jelzetlen úton fölfutunk a K jelzésre, amelyen a Határ-nyeregig maradunk.
 • A Határ-nyeregnél a S jelzésre váltunk és Hűvösvölgyön, a Nagy-Hárs-hegyen és Szépjuhásznén keresztül, 6 km-en át ezen futunk.
 • Szépjuhászné után, már a János-hegy tövében a P jelzésre térünk, és ezen futunk föl a kilátóhoz, azután onnan le a Libegő felső állomásához.
 • A Libegőtől a Z▲ jelzésen indulunk tovább, arról a Z↺ jelzésre váltva ereszkedünk tovább majd végül a Z+ jelzésen jutunk vissza a Szépjuhásznéhoz.
 • Szépjuhásznétól a Z↺ jelzésen indulunk tovább, de a Gyermekvasút állomása után a P♥ jelzésre térünk, és ezen futunk le a Széher útig.
 • A Széher útról a Szerb Antal utcán futó Z jelzésre fordulunk, és az Apáthy-sziklán és a Látó-hegyen keresztül e jelzésen futunk vissza a Fenyőgyöngyéhez.

Az útvonal részletes leírása

Oda Balboa

Fenyőgyöngyétől a Szépvölgyi úttal párhuzamos földúton indulunk el. 500 m után ott, ahol jobbra a kis Tiszafa utca indul fölfelé, és egy piros postaláda is van, balra fordulunk, és erdei úton, már meredekebben futunk fölfelé. Balra fenyves, jobbra tölgyes között haladunk teljesen egyenesen, majd a harmadik kereszteződésnél, ahol már lejteni kezd az út, jobbra a K jelzésre, a Glück Frigyes sétaútra fordulunk. Lefelé a fahíd előtt és után nagyon köves a talaj, óvatosabban fussunk. Balra több helyen – például az Oroszlán-sziklánál – nyílik szép kilátás útvonalunk jövendő két hegycsúcsára: a Nagy-Hárs-hegyre és a János-hegyre. Megérkezünk a Határ-nyereg összetett útkereszteződéséhez, itt balra tartva a S jelzésre térünk – és jó időre megfeledkezhetünk a navigációról, mert ezen a jelzésen egészen a János-hegy lábáig, 6 km-en keresztül futunk majd.

Hamarosan egy katonasírhoz érünk, ahol balra fordulva folyamatos emelkedésbe kezdünk. Fönt átérünk a hegy túloldalára, ahol a Vadaskerti-hegy csúcsa alatti, legmagasabb szakasz kifejezetten köves lesz, de a hosszú lejtőn, majdnem Hűvösvölgyig köves is marad. A hajdani Balázs vendéglő romjai mellett érkezünk ki az erdőből a kis kőhídon keresztül, a lángosos mellett (ahol kék nyomóskút is van) átkelünk a zebrán, szemben áthaladunk a villamossínek alatt, majd a lépcsőn fölérve balra fordulunk, és futunk tovább a S jelzésen. (Szükség esetén kissé följebb, a Gyermekvasút állomásánál is van ivóvíz-kút.) Nemsokára a Nagykovácsi úthoz érkezünk, amelyen átkelve az út emelkedni kezd.

A Gyermekvasúttal párhuzamosan haladva vízszintes szakaszon futunk, majd a síneken átkelve enyhén tovább emelkedik és kövesebbé válik az út. Följebb több útkereszteződés is lesz, a harmadikban jobbra fordulunk és nekivágunk a Nagy-Hárs-hegy csúcsára vezető szakasznak. Ezen egy jó 500 m-es, küzdelmesen köves szakasz vár ránk, figyelmesen haladjunk. Egy széles, murvás tisztáshoz érve ennek szerencsére vége, innen jobbra tartva már kényelmes talajú szakasz következik. Elhaladunk a Bátori-barlang és pihenőhely mellett, néhány lépcső és egy fahíd, majd egy rövid, de meredek, köves mászás után megérkezünk a Kaán Károly-kilátóhoz. A körpanoráma színes palettáján a János-hegy, Budakeszi, a Nagy-Kopasz, Hidegkút, Hűvösvölgy, a vitorlázó-repülőtér fölött a Kálvária-hegy vonulata, távolabb a Kevélyek és a Pilis, jobbra a Hármashatár-hegy, Buda és Pest a Duna Gellért-hegy alatti szakaszával szerepel.

A kilátótól a S jelzés folytatásán indulunk lefelé. Áthaladunk a szintén remek panorámát kínáló Csanádi-pihenőn, kényelmes úton ereszkedünk, amit lejjebb egy köves szakasz tör meg. Hamarosan megérkezünk a Szépjuhásznéhoz, a faiskola után előbb a Gyermekvasút sínein, majd a gyalogátkelőnél a Budakeszi úton kelünk át, és szemben elindulunk az erdőbe. Rögtön egy elágazáshoz érünk, ahol balra a S jelzésen maradunk, amelyen egy kifejezetten köves szakaszt kezdünk meg. A következő elágazásnál elbúcsúzunk a S jelzéstől, és balra, a P jelzésen nekivágunk a János-hegy csúcsára vezető szakasznak.

A köves talajú út folyamatosan emelkedik, útközben balra szép kilátás nyílik a Hárs-hegyre. Háromszor is átkelünk a János-hegyi út kanyargó aszfaltján, az utolsó után egy már tényleg nagyon meredek és nagyon köves részen érkezünk föl az Erzsébet-kilátóhoz. Itt a talapzathoz fölvezető lépcsőfokok után a Balboa-hagyományoknak megfelelően – mint Rocky a filmben – lökjük büszkén magasba a kezünket!

Vissza jobb boka

A kilátót megkerülve, a P jelzésen maradva a kis gerincen, részben lépcsős ösvényen futunk le a Libegő felső állomásáig, ahol ha szükséges, a játszótéren tudunk inni a nyomós kút vizéből (ugyanitt ingyenes mosdó is van). A büfé mögötti kilátóteraszon keresztül a Z▲ jelzésen indulunk el lefelé. Eleinte jól futható, kényelmes, murvás terepen haladunk, majd leérünk az aszfaltútra, ahol nem pont szemben, hanem 30 m-re balra találjuk a nyílást a szalagkorláton. Innen már köves, egynyomos szakasz következik, óvatosabban fussunk. Még egy ugyanilyen aszfalt-keresztezés jön egy nehéz lelépővel, de utána már kevesebb kővel. Ezen a több hajtűkanyaros ösvényszakaszon arra figyeljünk, főleg hétvégén, hogy kedvelt bringás downhill-útvonalak keresztezik a turistautat merőlegesen, így itt semmiképp se zenével a fülünkben fussunk, hogy időben meghallhassuk őket. Egy alsóbb elágazásnál a Z▲ jelzés jobbra tér, mi pedig balra, a Z↺ jelzésen ereszkedünk tovább. A harmadik aszfalt-keresztezésünk is meglesz, utána ezúttal a Z↺ jelzés távozik jobbra, és mi a Z+ jelzésen jutunk vissza a Szépjuhásznéhoz.

A Budakeszi úton újra átkelve a Z↺ jelzésen indulunk el, de a Gyermekvasút állomása utáni elágazásban jobbra el is hagyjuk azt, és a „Hárshegyi tanösvény az egészséges szív- és érrendszerért” P♥ jelzésén futunk tovább. Akadálymentes, kényelmes talajú, széles erdei úton tudunk gondtalanul, lendületesen futni, méghozzá hosszan ereszkedve, egészen a Széher út aszfaltjáig. Erről az első bal oldali leágazásnál a Szerb Antal utcába, és ezzel a Z jelzésre fordulunk, ahol a bal oldalon járda helyett jó darabon a füvön futhatunk. Átkelünk a Hűvösvölgyi úton, majd jobbra az Alsóvölgy utcán érkezünk a villamosmegálló alatti kis aluljáróhoz, amelyen átkelve egy jobb- majd egy balkanyar után az Ördög-árok fölötti hídhoz érkezünk. Szemben, a Szabó Lőrinc Gimnázium melletti Battai lépcsőn indulunk fölfelé, majd a tetején lévő jobbkanyarból a Battai útra térünk. Meredeken feljutunk a Csalán útra, balra fordulunk, azután a következő lehetőségnél jobbra térünk, és a Nagybányai lépcsőn fölkaptatva megérkezünk az Apáthy-szikla felé induló úthoz.

Itt egy alacsony kőfallal kerített kis kilátópont fogad minket, szemben a János-hegyet látjuk. Egynyomos peremösvényen érünk ki az Apáthy-szikla dolomittömbjeihez, ahonnan széles kilátás nyílik úgy a János-, mint a Hárs-hegy felé. Innen egy fehér fémkorlátokkal biztosított szakaszon át jutunk az erdőbe, ahol a völgy magas oldalában futunk sziklák mellett, majd egy vízszintes szakasz után jobbra meredekebben emelkedni kezdünk, ahogy fölérkezünk a Görgényi utcához. Átkelünk rajta, és szemben a Z jelzésen maradva, a házak kerítései melletti köves, gyökeres, lépcsős ösvényen tovább emelkedünk. Kitartás, innen pontosan 2 km a cél. Följebb a dőlésszög enyhül, és jobbra többször is szép kilátást kapunk, így érkezünk föl az Árpád-kilátóhoz, ahonnan a Duna belvárosi szakaszára és annak két partjára nyílik szép panoráma. A kilátótól a K jelzésen végig lejtve, jól futható erdei úton érkezünk vissza a Fenyőgyöngyéhez.

 

 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Kolosy térről a 65 vagy a 65A busszal indulva a Fenyőgyöngye megállónál kell leszállni.

Anfahrt

 • A futás közvetlenül a Fenyőgyöngye buszmegállóból indul.

Parken

 • A Fenyőgyöngye buszmegállónál ingyenes, de csak 10 férőhelyes autóparkoló található. Ha itt nincs hely, a Szépvölgyi út folytatásában a jobb oldalon lehet parkolni, szintén nem fizetős.

Koordinaten

DD
47.540205, 19.006244
GMS
47°32'24.7"N 19°00'22.5"E
UTM
34T 349960 5267124
w3w 
///kälter.grob.wagt
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Grundausrüstung beim Trail Running

 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Bequeme Laufschuhe
 • Laufsocken
 • Trailrunning-/Laufrucksack
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Sonnenbrille
 • Blasenpflaster
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke/Regenschirm)
 • Stirnlampe
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
schwer
Strecke
17,7 km
Dauer
2:10 h
Aufstieg
782 hm
Abstieg
782 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Gipfel-Tour

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.