Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Túratervezés ekkor: 2021-05-30
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung

Túratervezés ekkor: 2021-05-30

Wanderung · Visegrádi-hegység
Profilbild von Adrienn Soltész
Verantwortlich für diesen Inhalt
Adrienn Soltész
 • /
  Foto: Adrienn Soltész, Community
 • /
  Foto: Adrienn Soltész, Community
 • /
  Foto: Adrienn Soltész, Community
 • /
  Foto: Adrienn Soltész, Community
 • /
  Foto: Adrienn Soltész, Community
m 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km

Dömörkapu, Sikárosi-rét, Lajos-forrás

Vadregényes patak, vízesés, bővizű források, hangulatos tisztások

A Pilis klasszikus, családi túráinak egyike a Dömörkaputól induló, a Bükkös-patak meseszép völgyében az idilli Sikárosi-rétig haladó körtúra, mely a Lajos-forrás érintésével ér vissza a felhagyott kőbánya melletti kiindulópontra. Vízesés, romantikus patak, tágas, vadvirágos tisztások, kulturált pihenő- és piknikező helyek, szép kilátópontok, bővizű, jó ízű források teszik felejthetetlenné könnyű túránkat.

A túra hossza: 10,8 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 330 m fel, ugyanannyi le

Strecke 10,6 km
3:05 h
310 hm
310 hm
516 hm
254 hm
Pilis klasszikus, családi túráinak egyike a Dömörkaputól induló, a Bükkös-patak meseszép völgyében az idilli Sikárosi-rétig haladó körtúra, mely a Lajos-forrás érintésével ér vissza a felhagyott kőbánya melletti kiindulópontra. Vízesés, romantikus patak, tágas, vadvirágos tisztások, kulturált pihenő- és piknikező helyek, szép kilátópontok, bővizű, jó ízű források teszik felejthetetlenné könnyű túránkat.
Höchster Punkt
516 m
Tiefster Punkt
254 m

Sicherheitshinweise

túra nem nehéz, de azért megfelelő ruházat, felszerelés jóval kényelmesebbé teheti a napot. A jó, bokát tartó túrabakancs  elengedhetetlen, főleg a gázlókon való átkeléshez, és egy pár túrabot  is nagyon jól jön  a patakmederben, ill. a meredek szakaszokon. Egy kis méretű hátizsákba pedig az alap dolgaink bele is férnek és kezünk szabadon marad a túra során.

Start

Dömörkapu, a buszforduló utáni parkoló (253 m)
Koordinaten:
DD
47.695612, 18.998855
GMS
47°41'44.2"N 18°59'55.9"E
UTM
34T 349850 5284409
w3w 
///anwesen.fahrpläne.endung

Ziel

Dömörkapu, a buszforduló utáni parkoló

Wegbeschreibung

Kiindulópont

Dömörkapu, a buszforduló utáni parkolóban hagyhatjuk autónkat. Március végétől október végéig szabad- és munkaszüneti napokon a 868-as autóbuszjárat Szentendréről reggel oda- és délután visszafelé közlekedik.

A Dömörkapu a Visegrádi-hegység egyik keleti bejárata, neve török eredetű, vaskaput jelent, egykor a Bükkös-patak keskeny szurdokban tört itt át a magas sziklafalak közt, azonban a kőbányák megnyitása után a völgy kiszélesedett, megszelídült. A parkolóból az erdészeti aszfaltúton indulunk el a Z+ jelzéseket követve. Csupán pár lépést megtéve az út jobb oldalán zubogó Bükkös-patakon egy szép vízesést figyelhetünk meg, a lépcsőn le lehet menni egészen a patakig.

A Bükkös-patak a Visegrádi-hegység egyik legjelentősebb folyóvize, a Dobogókő alatt ered, és 16 km után Szentendrénél ömlik a Dunába. Dömörkapunál az út mindkét oldalán hatalmas sziklafalak közt haladunk, az 1920-as évektől az 1960-as évekig bányásztak itt kemény, fagyálló andezitet, melyet házak, utak építésénél használtak fel.

A kőbánya után, az út bal oldalán alig észrevehetően bújik meg a szerb eredetű, cirill betűs ún. Ikon-kő, melyre információs tábla hívja fel a figyelmet. Pár perc múlva egy rozsdás vassorompónál elbúcsúzunk az aszfaltcsíktól, és balra letérünk a patak mellett futó vadregényes ösvényre, továbbra is a Z+ jelzéseket követve. A csobogókban, zúgókban gazdag, bővizű patak partján folytatjuk sétánkat, majd pár perc múlva egy kis gázlón, a mederben lévő köveken átlépdelve térünk át a patak túlpartjára.

Tíz perc kényelmes séta után ismét átgázolunk a patakon, majd 5 perc múlva kibukkanunk egy nagy tisztáson, elhaladunk a pihenő-, tűzrakóhelyek mellett, közben balról csatlakozik hozzánk a K+ jelzés. Pár lépés után egy útjelző táblánál elérjük a Pilisszentlászló felől érkező Országos Kék Túra útvonalát, melyen balra tartunk Dobogó-kő felé. Továbbra is a Bükkös-patak vadregényes völgyében, az erdészeti műúttal párhuzamosan haladunk.

A változatosság kedvéért egy kis fahídon kelünk át a patakon, aztán egy újabb idilli hangulatú tisztásra, pihenőhelyhez érünk, melynek szélén a bővizű Kárpát-forrásból olthatjuk szomjunkat. A szorosan a köves medret követő utunk ismét gázlón keresztezi a patakot, elhaladunk a Lenkó-emlékmű kőobeliszkje mellett, Lenkó Ede természetjáró egy 1917 szilveszteri túrán lett itt rosszul és halt meg, majd kibukkanunk a Sikárosi-erdészház melletti hatalmas, üdezöld tisztásra, a Sikárosi-medencébe. Végigmegyünk a csodaszép Sikárosi-rét szélén az Országos Kék Túra jelzéseit követve, és pár perc múlva egy újabb idilli pihenőhelynél újabb forrás vizét, a Szilágyi Bernát-forrás vizét kóstolhatjuk meg. A tágas rétről nagyszerű látványt nyújtanak a távolban nyújtózó hegyek, a Dobogókő, a Prédikálószék.

A forrástól utunk az erdőbe vezet, egy csemetést védő kerítés mellett haladunk el, jobbra szép, magas fenyőfák, majd rövidesen újabb tisztásra érünk, a Sikárosi-rét Bükki-pusztaként is ismert részére. A rét szélén az elágazásnál a Kék Túra jobbra, mi pedig balra megyünk a P jelzésű turistaúton. Az út emelkedni kezd, néha az erdő megnyílik és szép kilátást élvezve kapaszkodunk fel a Lom-hegyi-nyeregbe, ahol a keresztben futó széles S jelzésű erdészeti útra érünk, melyen balra fordulva folytatjuk túránkat.

A nyeregből a sárga jelzésű úton először kicsit lefelé megyünk kezdetben szép bükk-, majd később vegyeserdőben. A Lom-hegy (589 m) északi oldalában haladunk, több helyen is szép kilátást élvezve, egyre emelkedve. A Lom-hegy tetején egykor titkos légvédelmi rakétabázis állott, mely a Budapestet védő gyűrű egyik tagja volt, ma lezárt, veszélyes, elhagyatott terület.

Rövidesen felérünk útvonalunk legmagasabb pontjára, 500 méterre, a Bölcső-hegy (588 m) északi oldalában. Innen egy mélyúton ereszkedünk le a Lajos-forrás melletti egykori turistaház pusztuló épületei mellett a bővizű, mindig népszerű kiépített forráshoz. A Bölcső-hegy oldalában fakadó Lajos-forrás nevét a hagyomány szerint Nagy Lajos királyunkról kapta, aki szívesen vadászgatott a környéken. Valójában báró Podmaniczky Lajos emlékét őrzi az 1908-ban foglalt igen bőséges hozamú forrás. Eredeti neve a szerb eredetű Dobra Voda, vagyis Jóviz-forrás.

A forráshoz autóval is fel lehet jönni. Pár lépést visszamegyünk a turistaház melletti úton, majd a második háznál jobbra térünk le a Z∆ jelzésű szép ösvényre. Hamarosan jobb felől kitárul az erdő, és lenyűgöző panoráma nyílik Szentendre és a Duna felé. A hangulatos, ligetes erdőben egyre lefelé gyalogolva pár perc alatt leérünk a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőhöz, ahonnan elragadó kilátás nyílik a Bükkös-patak festői völgyére. A kilátótól keskeny ösvényünk keletnek tart, a dömörkapui kőbánya sziklafalának tetején sétálunk, az út melletti szédítő meredélyről nagyszerűen rá tudunk látni a függőleges kőfalakra. Hangulatos kis ösvényünk elérve a kőfejtés szélét, azt megkerülve erősen lejtve, néhol lépcsősoron ér le a Dömörkapuhoz, kiindulási pontunkra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Koordinaten

DD
47.695612, 18.998855
GMS
47°41'44.2"N 18°59'55.9"E
UTM
34T 349850 5284409
w3w 
///anwesen.fahrpläne.endung
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Strecke
10,6 km
Dauer
3:05 h
Aufstieg
310 hm
Abstieg
310 hm
Höchster Punkt
516 hm
Tiefster Punkt
254 hm

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.