Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
1 Monat gratis Pro testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Pilis #1A - Panoráma, Pilis-kereszt, csúcstámadás és mesés tájak; terepfutás Pilisszentkeresztről haladóknak
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunning empfohlene Tour

Pilis #1A - Panoráma, Pilis-kereszt, csúcstámadás és mesés tájak; terepfutás Pilisszentkeresztről haladóknak

· 2 Bewertungen · Trailrunning · Dunazug-hegyvidék
Profilbild von Attila Farkas
Verantwortlich für diesen Inhalt
Attila Farkas
 • Panoráma a Pilis-hegy oldalából
  / Panoráma a Pilis-hegy oldalából
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / Panoráma a Fekete-kőről
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / Panoráma a Fekete-hegyről Kesztölc felé
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / Panoráma a Saasfészektől
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / Panoráma a Pilis kéményéről
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / Legény-barlang
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / A Pilis keresztje
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
 • / Kápolna a Pilis keresztjénél
  Foto: Attila Farkas, trailblazing.hu
m 800 700 600 500 400 300 200 25 20 15 10 5 km
Készen állsz egy 28 km-es terepfutásra? Ha igen, akkor garantáltan csodálatos panorámát, meseszép erdei utakat, titokzatos pihenőket és rejtélyes barlangokat kínál Neked ez a Pilisszentkeresztről induló körtúra! A hosszú táv és a jelentős szintkülönbség okán csak felkészült terepfutóknak ajánljuk!
schwer
Strecke 28,6 km
4:00 h
960 hm
958 hm

Hossz: 28,6 km

Típus: körtúra

Jelleg: középnehéz (elsősorban a hosszú táv és a jelentősebb kaptatók miatt)

Szintkülönbség: 960 méter (emelkedés és csökkenés is)

Időszak: tavasztól őszig

Napszak: hajnali indulás (így napfelkeltére már a kilátópontokra érhetünk)

Időjárás: száraz, napsütéses időben ajánlott (egyes szakaszok rendkívül csúszósak lehetnek)

Autorentipp

Hajnali indulással a népszerű turista célpontok is még a reggeli órában elérhetők, így elkerülhetjük a természetjárók sokaságát.
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Pilis-csúcs, 753 m
Tiefster Punkt
306 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Weitere Infos und Links

trailblazing.hu/l/pilis-1a-panoramatura-pilisszentkeresztrol-haladoknak/

Start

PIlisszentkereszt temető (338 m)
Koordinaten:
DD
47.687846, 18.895911
GMS
47°41'16.2"N 18°53'45.3"E
UTM
34T 342103 5283751
w3w 
///tierart.häuser.abrufbar

Ziel

Pilisszentkereszt temető

Wegbeschreibung

A futást Pilisszentkereszt temetője mellett, a piros turistajelzésen haladva kezdjük meg. Az emelkedő itt lankás, a lakott területet hamar váltja a természet. Kevesebb mint egy kilométer megtétele után több turistajelzés csomópontjához érkezünk, innen a zöld jelzésen megyünk tovább a Pilis (hegy) irányába, az út folyamatosan – de mérsékelten – felfelé halad. Hamarosan a hegység egyik legismertebb turistaút-szerpentinjéhez érkezünk, amely több fordulójából fantasztikus panorámát kínál a Csobánkai-medencére, illetve a Kevély-hegyekre. A kilátás magáért beszél, itt érdemes néhány percig gyönyörködni a tájban.

Ez a kilátópont előkelő helyen szerepel a kifejezetten terepfutó szemszögből összeállított pilisi kilátóhely listában, amelyet itt találsz: https://www.trailblazing.hu/l/top10-kilatohely-a-pilisben/.

Intenzívebb emelkedő következik, amint a zöld jelzést elhagyva a zöld háromszögön folytatjuk utunkat a Pilis-csúcsra. Ez nemcsak a hegy, hanem a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja is, mintegy 756 méteres magasságával kiemelkedik a környező tájból. A tetején álló Boldog Özséb-kilátó geodéziai állomás volt korábban. A kilátó az év minden szakában éjjel-nappal nyitva áll a látogatók előtt. A környező táj szépségét árnyalja, hogy egykori rakétabázis romjai borítják a Pilis-hegy fennsíkját.

A Két bükkfa-nyereg irányában haladunk tovább a zöld háromszög jelzésen. Mielőtt azonban a népszerű találkozópontra érnénk, visszatérünk a zöld jelzésre, amely kellemes erdei tájon visz minket tovább. 1,5 km jobbára sík terep után balra térünk a zöld háromszög jelzésre, amely eltéveszthetetlenül elvezet minket a Fekete-kőhöz, ahonnan páratlan kilátás nyílik Pilisszentlélekre, illetve – szép időben – Esztergomra, a Dunára és Szlovákiára is.

Tipp: itt nem érdemes megállni a kitaposott útvonal végén; néhány sziklán leereszkedve elérünk egy sziklaormot, ahonnan már semmi nem akadályozza a teljes panorámát!

Könnyebb, ereszkedő szakasz következik a Pilis-nyereg irányába. Itt ismét több turistaút találkozik, mi a zöld jelzésen haladunk tovább a Kétágú-hegy nyugati oldala felé. Meseszerű túraszakasz következik, széles, könnyen járható erdészeti út, ahova a napsugarak is bemerészkednek. Bár a futás itt kellemesen könnyű, azonban figyelmesnek kell lenni, hiszen nem érdemes lemaradni az egyik legszebb panorámáról, amelyet a turistajelzésről déli irányban letérve találunk. A kitaposott ösvény virágoktól harsanó rétre vezet minket, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Kesztölcre, illetve büszkén felnézhetünk a Pilis-csúcsra is, ahol a futás során már jártunk. Érdemes a jelöletlen ösvényen maradni, és hagyni, hogy megfontolatlan cikkcakkjaival visszavezessen minket a jelölt turistaútra.

A Kétágú-hegy nyugati végéhez közelítve utunkat a zöld négyzet jelzésen folytatjuk, amely egyenesen elvezet minket a Sasfészek néven ismertté vált Fekete-hegyi kulcsosházhoz. Az útszakasz eleje kellemes, enyhén emelkedős erdei út. Azonban figyelmesnek kell maradni, ugyanis a jelzés elhagyja az erdészeti utat, és a túra legnehezebben teljesíthető emelkedője következik. Terepfutó legyen a talpán, aki ezt az emelkedőt különösebb nehézség nélkül veszi; azonban a kulcsosház teraszáról elénk táruló panoráma kárpótol majd minket a fáradozásunkért. Szép időben az Esztergomi Bazilika is jól látható innen, azonban az élményt árnyalja, hogy Esztergom iparterületét is láthatjuk innen. A hangulatos erdei asztaloknál érdemes kisebb pihenőt tartani, innen már a nehezén túlvagyunk, csak a távolságot kell legyőzni.

A zöld kereszt jelzésen haladunk tovább, könnyű lejtő vezet minket vissza a Pilis-nyeregbe. Bár a jelölt út hamar visszavezet a zöld jelzésre, érdemes a jelöletlen erdészeti úton maradni, amely szép, madárcsicsergős környezetet kínál. Hamarosan ismét a Pilis-nyeregben találjuk magunkat, ahonnan a sárga Mária-jelzésen ereszkedünk Klastrompuszta irányába. Mielőtt a lakott területhez érnénk, egy balkanyarral a zöld kereszt jelzésre térünk, amely közepes emelkedővel visz minket a Pilis egyik leglátványosabb sziklaképződményéhez, a Klastrom-szirthez, amelyet a Pilis kéménye néven is ismerhetünk. A kilátás innen is lenyűgöző, a napnyugta szerelmeseinek érdemes a futást úgy időzíteni, hogy innen csodálhassák meg a völgy hátterében lenyugvó Napot.

A jelzett útvonalon tovább haladva hamarosan a piros jelzéshez érkezünk, amelyen balra fordulva komoly lejtő következik. Itt érünk futásunk 20. kilométeréhez, így – a fáradtságot leküzdve – érdemes lépteinkre különösen odafigyelnünk, még száraz időben is csúszós lehet a meredek – terepjárók által egyenetlenné tett – útszakasz. A piros jelzésről rövid kitérőt teszünk a piros (majd kék) barlang jelzéseket követve a Legény- és Leány-barlanghoz. A barlangok első szakasza szabadon bejárható, de fejlámpa ajánlott hozzá.

Mintegy fél kilométeres könnyű erdei szakasz után torkollunk a sárga jelzésbe, amelyen 3,5 km kellemes futás vár ránk. Ez az útvonal a Pilis oldalában halad, szinte végig szintben maradunk, így van mód egy kicsit pihenni, a tőlünk jobbra helyenként kibukkanó tájban gyönyörködni. A sárga jelzésről letérve, alig száz méter emelkedő után érkezünk a Pilis keresztjéhez, illetve az itt található Kápolnához és szabadtéri színházhoz. Ez a pont egy igazi „béke szigete”, csodás növényzet, mesés kilátás Pilisszántóra, illetve a Pilis keresztjének vitathatatlan ereje és méltósága uralja a környéket.

Ismét rövid ereszkedés következik, majd egy kisebb szakaszon a 11108-as út mentén kell haladunk (figyelve, hiszen a sárga jelzés egy apró ösvényen tér le az erdő irányába). Futásunk utolsó emelkedőjéhez érkezünk, ahol mintegy 70 méter szintkülönbséget kell még legyőznünk. Végül a túrát a piros jelzésen ereszkedve zárjuk, visszatérünk Pilisszentkeresztre, a kiindulópontra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Koordinaten

DD
47.687846, 18.895911
GMS
47°41'16.2"N 18°53'45.3"E
UTM
34T 342103 5283751
w3w 
///tierart.häuser.abrufbar
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

A túra teljesítéséhez teljes terepfutó felszerelés javaslok, legalább 2 liter vízzel a táskában.

Grundausrüstung beim Trail Running

 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Bequeme Laufschuhe
 • Laufsocken
 • Trailrunning-/Laufrucksack
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Sonnenbrille
 • Blasenpflaster
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke/Regenschirm)
 • Stirnlampe
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(2)

Fotos von anderen


Bewertung
Schwierigkeit
schwer
Strecke
28,6 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
960 hm
Abstieg
958 hm
Rundtour Etappentour aussichtsreich botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.