Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
1 Monat gratis Pro testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Paistjärven Pirunkirkko, Heinola
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Paistjärven Pirunkirkko, Heinola

· 1 Bewertung · Wanderung · Heinola
Verantwortlich für diesen Inhalt
Suomen Urheiluopisto Vierumäki
 • Paistjärven Pirunkirkko
  / Paistjärven Pirunkirkko
  Foto: Johannes Sipponen
 • / Paistjärven Pirunkirkko
  Foto: Johannes Sipponen, Visit Paijanne
 • / Paistjärven Pirunkirkko
  Foto: Johannes Sipponen
 • / Paistjärven Pirunkirkko
  Foto: Johannes Sipponen
 • / Paistjärvi, Heinola
  Foto: Johannes Sipponen
 • / Paistjärven retekilyalue, Heinola
  Foto: Johannes Sipponen
m 200 150 100 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Niinilammen tulentekopaikka, Paistjärvi Niinilammen tulentekopaikka, Paistjärvi Pirunkirkko, Heinola
Heinolan retkikohteiden piilotettu helmi on Paistjärven Pirunkirkko, jonka mahtavuus pysäyttää kokeneenkin retkeilijän.
mittel
Strecke 4,4 km
2:00 h
61 hm
61 hm

Heinolan koillisnurkassa sijaitseva Paistjärven retkeilyalue tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn erämaisissa maisemissa kirkasvetisten järvien lomassa. Paistjärvellä retkeilijä voi kokea saloseutumaisen luonnonrauhan, sillä pienten järvien ja lampien rannat ovat lähes rakentamattomia ja metsät yhtenäisiä. 

Mannerjään muovaama, jylhä kaltevaseinäinen Pirunkirkko on vaikuttava retkikohde. Pirunkirkko on noin 1,6 miljardia vuotta sitten muodostuneesta rapakivigraniitista koostuva massiivinen kalliomuodostelma, joka muistuttaa jättiläismäistä laavua. Se on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kalliokohteista. Tarinan mukaan Pirunkirkolle paettiin isonvihan aikana (1713 - 1721) venäläisten sotajoukkojen pelossa. Pirunkirkko sijaitsee Iso-Vuorttunen -järven länsipuolella. Niinilammen pysäköintialueelta on Pirunkirkolle matkaa noin kilometri.

Alueella on myös helppokulkuista harjumaastoa, nuotiopaikkoja sekä kirkasvetisiä järviä kallio- ja hiekkarantoineen. Paistjärvellä voi vaikkapa uida hienolta hiekkarannalta tai patikoida kaunista kannasta pitkin.

Autorentipp

Niinilammen rannalla on viehättävä taukopaikka nuotiokehineen.

Pirunkirkon lisäksi Paistjärven alueen mielenkiintoisimpia retkeilykohteita ovat kaunis Kuijärvenharju sekä Ketturiutta hiekkarantoineen ja tulipaikkoineen.

Profilbild von Heidi Painilainen
Autor
Heidi Painilainen 
Aktualisierung: 15.06.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
147 m
Tiefster Punkt
93 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Reitti kulkee paikoin hyvin mäkisessä ja vaihtelevassa maastossa. Polun varren portaita ja pitkospuita on uusittu 2016, mikä helpottaa vaikeimpien osuuksien kulkemista. Haasteellisin osuus on Iso-Vuorttunen järven länsipuolella kulkeva polkuosuus. Muut osuudet ovat joko tasaisempaa polkua tai helppokulkuista metsäautotietä. Reitti on merkitty maastoon keltaisin maalimerkein.

Weitere Infos und Links

Paistjärven alueella on myös muita retkeilyreittejä ja tulipaikkoja. Pirunkirkon reitin ainoa tulipaikka sijaitsee Niinilammen pysäköintialueen vieressä. Reitin varrella on kolme käymälää: Niinilammella, Pirunkirkolla ja Simonlammen pysäköintialueella.

Alueella sijaitsee myös kirkkaasta vedestään tunnettu, sukeltajien suosima Sonnanen-järvi. Sonnasen pysäköintialueelta pääsee myös Ketturiutalle ja Kuijärven kannakselle lähteville poluille.

Start

Niinilammen P, Pirunkirkko 60, Heinola, N61 18.005, E26 23.502 tai Simonlammen P, Kaijanniementie 244, Heinola, N61 18.877, E26 23.671 (122 m)
Koordinaten:
DG
61.300083, 26.391709
GMS
61°18'00.3"N 26°23'30.2"E
UTM
35V 467411 6796364
w3w 
///erhofft.geträumt.kinohit

Wegbeschreibung

Pirunkirkolle vievä reitti alkaa Niinilammen pysäköintialueelta kulkien aluksi metsätietä pitkin ennen haarautumista metsäpolulle. Polku kulkee mäkisessä metsämaastossa n. 300 metriä, kunnes saavutaan Iso-Vuorttunen järven rannalle. Seuraavat 300 metriä polku seurailee järven rantamaisemia, kunnes sukeltaa metsään kulkien 200 metrin matkan pirunkirkolle. 

Pirunkirkon juurella on mainio paikka pitää evästauko ja nauttia vaikuttavasta näkymästä. Paikalla on penkki ja puucee, mutta ei nuotiopaikkaa. Pirunkirkolta voi palata takaisin samaa reittiä tai jatkaa ympyräreittiä eteenpäin kohti Simonlammen pysäköintialuetta. 

Pirunkirkolta jatketaan 300 metriä kohti Iso-Vuorttusen rantamaisemia. Reitti jatkuu aluksi mäkisenä hienossa jäkäläpeitteisessä maastossa. Vaativin nousu on heti Pirunkirkon juurelta noustessa. Erämaisten rantamaisemien jälkeen polku erkanee järven pohjukasta metsään kohti 600 metrin päässä sijaitsevaa Simonlammen pysäköintialuetta. Järveltä pysäköintialueelle vievä osuus on helppokulkuisempaa ja tasaisempaa polkua. Polun pohjoispuolelle jää pieni Simonlampi ja sitä ympäröivä suo. Simonlammen pysäköintialueelta jatketaan 2,2 km metsäautoteitä pitkin takaisin kohti Niinilammen pysäköintialuetta.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Anfahrt

Paistjärven alue sijaitsee valtatie 5:n itäpuolella. Heinolan keskustasta Paistjärvelle on matkaa 30 km ja Lahdesta noin 65 km.

Ajo-ohje Niinilammen pysäköintialueelle: Tieltä E75 käännytään tielle 46 kohti Kouvolaa (5 km), käännytään tielle 4143 (19 km), käännytään Sonnasen rantaan saavuttaessa vasemmalle Kesiöntielle (1,6 km), käännytään oikealle Pirunkirkolle (0,5 km).

Parken

Niinilammen pysäköintipaikka ja Simonlammen pysäköintipaikka ovat retkeilijöiden käytössä. 

Koordinaten

DG
61.300083, 26.391709
GMS
61°18'00.3"N 26°23'30.2"E
UTM
35V 467411 6796364
w3w 
///erhofft.geträumt.kinohit
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

Tukevat kengät ovat suositeltavat. 

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(1)
Angelo e Joana Cosentino nani
23.07.2021 · Community
beautiful
mehr zeigen
Gemacht am 21.07.2021

Fotos von anderen


Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
4,4 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
61 hm
Abstieg
61 hm
Rundtour aussichtsreich geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.