Logo DAV
Start Touren Lom-hegyi egykori rakétabázis és Czibulka menedékház
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Lom-hegyi egykori rakétabázis és Czibulka menedékház

Wanderung · Visegrádi-hegység
Profilbild von Laszlo Illes
Verantwortlich für diesen Inhalt
Laszlo Illes
  • Virág
    / Virág
  • / Czibulka menedékház
  • / A katonai bázis
  • / Emlékmű a katonai bázison
  • / Garázs a bázison
  • / Csepel forrás pihenő
  • / Lajos forrás
  • / Szarvasbogár
  • / Petőfi pihenő
  • / Kőhegyi kolbászleves
m 600 500 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km
Egy enyhe-közepes nehézségű túra a Lom-hegyi egykori légvédelmi rakétabázis romjaihoz és a Czibulka János menedékházhoz.
Strecke 15,9 km
5:02 h
685 hm
684 hm
585 hm
204 hm

Légvédelmi Rakéta-bázis:

Ez az egykori 11. Légvédelmi Rakéta Ezred egykori MN6360 11/9. Pilisszentlászló-Dél (Lom-hegy), "VÉSNÖK" hívójelű komplexuma. A bázis 1981-1996 között működött, a fegyverzet S-125 Nyeva rövid-hatótávolságú rakétákból állt. A bázison körben 4 db földsánccal körülvett indítóállás van, a rakétákat szállító teherautók fedezéke a kapuhoz közelebbi két építmény. A "Nem tudhatom másnak e tájék mit jelent - nekem szülőhazám" feliratú emlékmű mellett balra van a HÁP (harcálláspont) fedezéke. Ennek a tetején van egy betonplacc, ott állt a tűzvezető lokátor (UNV). Az északi oldalon van a P-15 közelfelderítő-lokátor fedezéke. Az egyetlen lakóépületre emlékeztető objektum készenléti (10-es) épület. Ettől délre van a Cikloida fedezéke, mely a rakétaosztályok egymással való kommunikációját biztosította. Ezután a P-12 (később P-18) távolfelderítő lokátor fedezéke következik. A nyugati oldalon a kerítés mentén a susnyában van két egész jó állapotban megmaradt őrtorony is. 21 fő, 1 tiszt volt a személyzet.

Czibulka János menedékház

Ha a Szentendre – Kő-hegy "Czibulka János" Menedékház történetét szeretnénk megismerni, akkor egészen 1920-ig, a MTE Szentendrei Osztályának megalakulásáig kell visszanézni az időben, mivel a Magyar Turista Egyesület Szentendrei Osztályát 1920. január 6.-án alapította meg néhány lelkes turista. Az egyesület megalakításával a cél egyfelől az volt, hogy a Szentendrét környező hegységet feltárják, másrészt pedig, hogy a már megnyitott helyek turistakultúráját megteremtsék. A kis számú tagság szűk határt szabott az Osztály alkotómunkájának, szerencsére voltak lelkes tagjai és vezetői, akik lelkesedése arra ösztönözte a kis létszámú tagságot, hogy tőkét gyűjtsenek, abból menedékházat építsenek. Ez a tervük 1933-ban vált valóra.

A Turisták Lapjának 1938. évi Évkönyvében olvassuk:

"A menedékház építő turistaegyesületek a menedékház helymegválasztásánál egyéb fontos körülmények mellett, mindig tekintetbe veszik a kilátást is. A Szentendrei Osztály nagyszerűen választott akkor, amikor a Szentendre – Visegrádi hegység legdélibb tagján, a Kőhegyen építette fel menedékházát. A Kőhegy teteje lapos fennsík, melyet déli oldalról fantasztikus tornyokat, oszlopokat és gombákat formáló szaggatott sziklafal határol. A letörés fölötti fennsíkon lévő kis menedékház Balázs Gyula építész – akkori MTE tag – tervei szerint, terméskőből épült. Akkor két 4 ágyas és egy 2 ágyas szobán kívül barátságos kis ebédlője és úgynevezett őrlakása volt. A szentendreiek már előre úgy építkeztek, hogy házuk idővel bővíthető legyen.

A menedékház lapos tetejéről gyönyörű kilátás nyílik nemcsak a környező hegyekre, hanem a főváros felé is. A menedékház 1933. szeptember 23.-iki felavatásával régi terv valósult meg, melyet még a néhai Czibulka János, az osztály első elnöke vetett fel, de már az építkezést és az átadást nem érte meg.

Tízévnyi kemény munka, anyagi áldozat és lelkes kitartás hordta össze a kis ház köveit, melyre a Szentendrei Osztály a 900 pengős államsegély betudtával, 8 289 pengőt költött".

info@kohegyihaz.hu Tel/fax: 06 26 718-216 Mobil: 06 20 9351-755

Autorentipp

Fejlámpa praktikus lehet, illetve ajánlom a Czibulka János menedékház Kőhegyi kolbászlevesét megkóstolásra.
Schwierigkeit
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A rakétabázis területén oda kell figyelni, nehogy lyukba, aknába lépjünk!

Start

Lajos-forrás elágazási (Anna-völgy) parkoló (204 m)
Koordinaten:
DD
47.689423, 19.017503
GMS
47°41'21.9"N 19°01'03.0"E
UTM
34T 351231 5283685
w3w
///tapferkeit.comicfigur.schneiden

Ziel

Lajos-forrás elágazási (Anna-völgy) parkoló

Wegbeschreibung

Lajos-forrás elágazási parkoló, S+, Lajos-forrás, S-, P+, jelöletlen ösvényen volt légvédelmi bázis átvizsgálása, majd aszfaltúton le a P+-ig, Z<, Lajos-forrás, K+, Z-, Kőhegyi-menedékház, Z-, Lajos-forrás elágazási parkoló

Hinweis

alle Hinweise zu Schutzgebieten

Koordinaten

DD
47.689423, 19.017503
GMS
47°41'21.9"N 19°01'03.0"E
UTM
34T 351231 5283685
w3w
///tapferkeit.comicfigur.schneiden
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

fejlámpa, tájoló, térkép, kamásli a jelöletlen ösvények aljnövényzete miatt, víz, túrabakancs, pénz a menedékházba történő esetleges fogyasztás miatt, iratok (személyi igazolvány)

Grundausrüstung für Wanderungen

• Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
  • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
  • Wandersocken
  • Rucksack (mit Regenhülle)
  • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
  • Sonnenbrille
  • Teleskopstöcke
  • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
  • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
  • Blasenpflaster
  • Biwaksack/Survival Bag
  • Rettungsdecke
  • Stirnlampe
  • Taschenmesser
  • Signalpfeife
  • Mobiltelefon
  • Bargeld
  • Navigationsgerät/Karte und Kompass
  • Notfallkontaktdaten
  • Personalausweis
  • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
  • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
  • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.

Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Fotos von anderen

Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.