Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Kopárok és fenyőerdők Budaörs határában
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Kopárok és fenyőerdők Budaörs határában

· 7 Bewertungen · Wanderung · Budai-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Öreg bükkök oszlopai állnak őrt a Csacsi-rét felett
  / Öreg bükkök oszlopai állnak őrt a Csacsi-rét felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A budaörsi kopárok a Farkas-hegy kilátópontjáról
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Budaörs és Budakeszi között számos helyen fejtették a nemesagyagot festéshez
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Népszerű túrautak hálózzák be a Normafa alatti hegyoldalt
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Makkosmária kegytemploma búcsújáró hely
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sorrento dolomittornyait telepített fenyves takarja
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gazdagréti lakótelep felé ereszkedünk le a budai hegyekből
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Normafa Rupp-hegy
A kárpáti bükkösöktől a mediterrán fenyvesekig változatos hangulatok közt túrázunk a főváros erdeiben. Felszentelt kegyhely, dolomittornyok és a Budaörsi-kopárok kilátópontjain át vezet Budapest körüli sétánk.
geöffnet
leicht
Strecke 13,4 km
4:15 h
426 hm
690 hm
482 hm
209 hm

Meglepő változatosság jellemzi a Normafa és Budaörs közötti erdőségeket: megtaláljuk itt szinte az összes hazai hegyvidéki erdőtársulást. Évszázados bükkösök, gyertyános-tölgyes, vegyes szurdokerdő, karsztbokorerdő, feketefenyves és csertölgyes - mind egy-egy külön hangulatot képvisel. Ráadásul a makkosmáriai kegytemplom mellett egy rendkívül hangulatos hagyásfás tölgyfaligetet is érintünk, ahol a szakrális töltetet az a történet adja, ami szerint az egyik fa törzsén a szenvedő Krisztus képe jelent meg. A kultúrtáj a Budaörs feletti gyümölcsöskertekben teljesedik ki, különösen tavaszi virágzás vagy októberi színkavalkád idején. Innen megérkezni a Frank-hegy oldalába egészen szürreális élmény, ahol visszacsöppenünk a főváros valóságába a gazdagréti lakótelep geometrikus mintázatával.

A túra csúcspontja a budaörsi kopárok kilátópontja, ahol a dolomitsziklagyepek nyitott vidékéről messzire ereszthetjük tekintetünket a Duna völgye és az Alföld laposa felé. Jó időben a déli kitettségű füves hegyoldalon igazán kellemes sütkérezni, ahogy azt a terület védett és értékes hüllője, a kaszpi haragossikló is teszi. A kopárok fekvésének köszönhetően az itteni állomány a Kaukázus- és Balkán-szerte gyakori faj legészaknyugatibb előfordulása. Ne ijedjünk meg azonban, a sikló ártalmatlan ránk nézve, rovarokkal és kisemlősökkel táplálkozik hazánk legnagyobbra növő kígyója.

Autorentipp

 • Szakaszokban is teljesíthetjük a túrát, így az útvonal felénél Budaörsre is leereszkedhetünk, és a kopárokat egy körtúrával a kápolna érintésével is bejárhatjuk.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 29.11.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
482 m
Tiefster Punkt
209 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Normafa rétes büfé

Sicherheitshinweise

 • Nyáron viseljünk sapkát, kalapot, használjunk naptejet, mivel a budaörsi kopároknál árnyék nélkül kapaszkodunk hosszú kilométereken át.
 • A Rupp-hegyhez vezető lejtő nagyon meredek. Bár aszfaltozott az út, de esős, nyálkás időben, és különösen hóban, fagyban komoly gondot okozhat itt a leereszkedés.

Start

Normafa buszmegálló és parkoló (477 m)
Koordinaten:
DD
47.502804, 18.965949
GMS
47°30'10.1"N 18°57'57.4"E
UTM
34T 346819 5263046
w3w 
///dolmetscher.federn.einziehen

Ziel

Irhás árok buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Z+ jelzésen indulunk nyugatnak a Normafától.
 • Letérünk a S+ jelzésre a Katonasíroknál a Csacsi-rétig.
 • A Csacsi-réttől röviden a S jelzést követjük, amiről Makkosmária irányába a Z+ jelzésre térünk.
 • Makkosmáriától a P jelzésen folytatjuk dél felé a Végvári-sziklához.
 • A Végvári-szikla felett visszacsatlakozunk a S jelzéshez, ami a Sorrento oldalában vezet keresztül a Csiki-hegyekhez.
 • A Budaörs feletti kerteken a S+ jelzésen ereszkedünk alá a P+ jelzésig, amin visszakanyarodunk északnak a kopárok felé.
 • A Kopárokon túl a P jelzéssel haladunk egy rövid szakaszon, amiről a S↺ jelzésre térünk a Piktortégla-üregek felé.
 • A Budaörsi-hegy tetején csatlakozunk a P◼ jelzéshez, ami elvezet egészen utunk végéig, Gazdagrétre.

A túra részletes leírása:

A Budakeszi öreg erdő

Normafa buszvégállomásától indulunk nyugatnak, a Z+ jelzésen. Az egykori normafai síházzal szemben, az útkereszteződésbe állított székely kapun lépünk be a budakeszi erdőbe, és hagyjuk magunk mögött a zajos város forgalmát. Azonban a tömegközlekedésnek hála magaslati pontról indulunk, így kaptató helyett lankás ereszkedéssel kezdjük utunkat.

Hamar keresztezzük a Gyermekvasút vonalát, majd a Virág-völgy formálódó bevágásán, öreg tölgyek és bükkök között ereszkedünk. A főváros határában álló, meglepően öreg hagyásfák bizonyítják, hogy pont a főváros miatt már elég korán felismerték az erdő jótékony hatását a nagyváros kő- és aszfaltrengetegében élő lakosságára. Az addig csak kihasznált, faanyagnak nőni hagyott erdőt gondos kezelésbe vették, és a népszerű útvonalak mentén kikapcsolódás céljából meghagyták.

Bár a Z+ jelzéshez később csatlakozunk ismét, de pont egy ilyen hagyásfás öreg bükkös miatt letérünk a S+ jelzésre, ami előbb egy katonasírt érint, majd terebélyes bükkök között ereszkedik le a Csacsi-rét meghitt erdei tisztására. A hely népszerű kirándulócélpont, amit a jól felszerelt pihenőhely is mutat.

A tisztás túloldalán egyenesen folytatjuk utunkat, immár a S jelzést követve egy rövid szakaszon, majd az utunk elején követett Z+ jelzéssel a Budakeszihez tartozó Makkosmária felé lekanyarodunk. Tekintélyes öreg tölgyekkel díszített, ligetes erdőszéli réten érkezünk meg a település határában a patinás, masszív épületű kegytemplom elé. A legenda szerint egy szőlőmunkás a szenvedő Krisztus képét fedezte fel az egyik tölgyfán, aminek hatására régi betegségéből felgyógyult. Hálából szentképet helyezett a fára, amihez további gyógyulások reményében zarándokok érkeztek. A Mária-kép népszerűségét mutatja, hogy hamar kápolnát, majd kegytemplomot építettek mellé a 18. század közepére. A század végére azonban II. József feloszlatta a kezelő rendet, és bezáratta a kegytemplomot. A két világháború alatt megmentették a romokat, felvásárolták, majd újjáépítették a templomot. A kegyhely jelenkori küldetése a szenvedélybetegek rabságának felszabadítása.

A tölgyfás ligetet dél felé hagyjuk el a P jelzéssel, ami már fiatalos tölgyesben ereszkedik a Kavicsos-árokig. Innen nagy lendülettel átkapaszkodunk a Végvári-szikla mellett az árok túlfelére. A szikla monolitja meglepő méretekkel bukkan elő az erdőből; a hasonló tornyok, mészkőtömbök azonban viszonylag gyakoriak a Budai-hegységben. A sziklától egy meredek kaptatón érjük el a szintben haladó S jelzést, amivel visszaereszkedünk Nagyszénászug határába. A hullámvasutazást akár ki is hagyhatjuk, ha bevállaljuk, hogy a Végvári-sziklától dél felé szintben átvágunk az erdőn pár száz métert apró ösvényeken, amivel ugyanúgy a S jelzésre érkezünk. A S jelzés ugyanis nagyvonalúan ereszkedik Nagyszénászug határában, majd egy vadregényes ösvényen oldalazni kezd a Sorrento oldalában.

A Csíki-hegyekben

A hegyoldal meredeksége és vadsága fokozódik, ahogy a Sorrento gerincéhez közeledünk. Egy ponton az ösvény elkezd emelkedni, és előbb egy sziklás vállat keresztez, majd némi szintezés után megkerüli a ténylegesen vett sziklagerincet, a dolomittornyok vonulatát. Az 5-10 méter magas, szürreális alakban csavarodó sziklaképződmények hosszan sorakoznak a hegyoldalban, körülöttük a már leomlott anyag murvaszőnyeget alkot a felszínen. A talaj teljesen lehordódott az elmúlt évszázadok legeltetése során. Az ilyen dolomitgyepeket telepített feketefenyvesekkel próbálták meg beerdősíteni, megvédve a talajt a további eróziótól. A fenyves is hozzájárul a hely hangulatához, de az eredeti dolomit sziklagyep mindenképpen komoly veszteséget szenvedett.

A Kies-völgy katlanát keresztezve lankásan ereszkedünk tovább a hegyoldalban. Közel szintben kerüljük a Szállás-hegyet, ami után gyümölcsösök és hétvégi kertek között érkezünk Budaörs határába. A kertek között már a S+ jelzés navigál, ami az Út-hegy nyergéig vezet. Itt eldönthetjük, hogy leereszkedünk Budaörsre, vagy folytatjuk a túrázást felfelé a P+ jelzésen a budaörsi kopárokon és az erdős Kakukk-hegyen keresztül. Látványában biztosan ez a túra csúcspontja, így érdemes visszakanyarodni a kopárokra.

Hamar kiérünk a P+ jelzéssel a kertek közül, ahonnan széles murvaút kaptat a gyeppel fedett dombok között. A legmagasabb füves tetőre, a Farkas-hegyre érkezünk az úttal, ahol a kőrises karsztbokorerdő után kinyílik körülöttünk a vidék, belátjuk a hegység déli részét, de főként a budaörsi kopárok nagy részét. A legmagasabb sziklás ponton egy vitorlázó-repülőgép szárnyából furcsa, „V” betűt formázó emlékmű áll az első magyar Vitorlázórepülő Egyesület tiszteletére.

A füves plató után újra beérkezünk az erdőbe, ahol egy sorompó utáni útkereszteződésnél a P jelzésre térünk rövid szakaszon, ami visszakapaszkodik Csillebércre. Ez kézenfekvő befejezése lehet a túrának, ám innen már különösebb erőbefektetés nélkül elsétálhatunk Gazdagrét irányába a S és a P↺ jelzéseken.

A Budaörsi-hegy oldalában oldalazunk tovább a S↺ jelzésen, a piktortégla-üregek között. A hidrotermás oldatoktól átalakított, porló meszes agyagot festékek adalékanyagaként fejtették a repedések mentén. A délies tölgyesben egy rövid kapaszkodással felérkezünk a Budaörsi-hegy tetejére, ahol rövid szakaszon csatlakozunk a platót keresztező P◼ jelzéshez. Kellemes erdei ösvényen sétálunk át a Kakukk-hegy tölgyesének túloldalára a Frankhegyi turistaházhoz. Idáig kapaszkodott a város: az egykori szőlő- és gyümölcsöskertek helyén most nyaralók és lakóházak tekintenek le Budaörsre.

Labirintusszerű úthálózaton ereszkedünk alá a hegyről a P◼ jelzéssel, néhol megdöbbentő meredekséggel. Főként aszfalt és murvautak vezetnek a kertek között, felettünk a Széchenyi-hegy monumentális adótornya tűnik fel, míg alattunk a főváros házainak végtelenje vész a párás látóhatárba.

Még egy utolsó erdős foltot érintünk ereszkedésünk során. A Rupp-hegy legtetejét nem építették be, a gyepes déli oldallal kitekintő hegytető ugyanis természetvédelmi oltalmat kapott, így utolsó bástyaként megmaradt a Budaörsi-kopárok keleti végének. Ha maradt még kedvünk és energiánk, érdemes kilátogatni a rétre vezető tanösvénnyel a hegytetőre. Innen hamarosan megérkezünk hosszú túránk végéhez, a Gazdagréti út legtetejéhez, a Szomszédokból ismert lakótelep feletti körforgalomhoz, aminek túlsó felén van a buszmegálló.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A 21A és a 212-es buszokkal juthatunk fel a Normafa megállóig. 
 • Gazdagrétre érkezünk a túra végén, ahonnan a 8E jelzésű busz Irhás árok megállójából juthatunk vissza a városközpontba vagy a Kelenföldi pályaudvarra. 

Anfahrt

 • A túra buszmegállóból indul, majd egy másik buszmegállóban ér véget.

Parken

 • Parkolni a Konkoly-Thege úti új Normafa parkolóban tudunk.

Koordinaten

DD
47.502804, 18.965949
GMS
47°30'10.1"N 18°57'57.4"E
UTM
34T 346819 5263046
w3w 
///dolmetscher.federn.einziehen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

Grundausrüstung für Wanderungen

 • Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Wandersocken
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Sonnenbrille
 • Teleskopstöcke
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
 • Blasenpflaster
 • Biwaksack/Survival Bag
 • Rettungsdecke
 • Stirnlampe
 • Taschenmesser
 • Signalpfeife
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Notfallkontaktdaten
 • Personalausweis
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(7)
Emese Szöllősy Vágó
03.10.2021 · Community
Gemacht am 02.10.2021
Foto: Emese Szöllősy Vágó, Community
Foto: Emese Szöllősy Vágó, Community
Foto: Emese Szöllősy Vágó, Community
Géza Jakab
17.09.2021 · Community
Gemacht am 03.04.2021
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Foto: Géza Jakab, Community
Dominika Buótyik
12.09.2021 · Community
Gemacht am 12.09.2021
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 16

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
13,4 km
Dauer
4:15 h
Aufstieg
426 hm
Abstieg
690 hm
Höchster Punkt
482 hm
Tiefster Punkt
209 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Etappentour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp hundefreundlich Von A nach B Heilklima

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.