Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Koča pri Kamniški Bistrici (600 m) - Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)
Tour hierher planen Tour kopieren
Bergtour empfohlene Tour

Koča pri Kamniški Bistrici (600 m) - Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)

Bergtour · Oberkrain
Profilbild von Joco 79
Verantwortlich für diesen Inhalt
Joco 79
  • Foto: Joco 79, Community
m 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 5 4 3 2 1 km
Koča pri Kamniški Bistrici (600 m) - Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)
mittel
Strecke 5,6 km
2:49 h
1.264 hm
58 hm
2.558 hm
600 hm

Opis vrhov in postojank:

Dom v Kamniški Bistrici (600 m)

Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška Bistrica tik nad jezercem, v katerega se iz več kraških izvirov ob obali zliva Bistrica. Prvo planinsko kočo je uredilo SPD v nekdanji Turistovski koči, ki jo je prevzelo od Meščanske korporacije Kamnik. Odprli so jo 23. maja 1909. Po 1. svetovni vojni je SPD postojanko temeljito obnovilo in povečalo, zunanjost pa opremilo z elementi alpske arhitekture. Delo so končali leta 1928, ko so zgradili tudi depandanso z leseno teraso nasproti glavnega objekta. Nov dom so slovesno odprli 5. maja 1929. Po 2. svetovni vojni upravlja dom PD Ljubljana-Matica, ki ga je večkrat obnavljalo, preurejalo in posodabljalo. Leta 2019 je bil dom po postopki denacionalizacije vrnjen v lastništvo Meščanski korporaciji Kamnik, z domom pa kot najemnik še naprej upravlja PD Ljubljana-Matica. 

Razgled: 

Od doma je lep razgled na venec Kamniških Alp, ki obkroža dolino. Vzhodno se med ozkima dolinama Sedelščka in Kamniške Bele pno južna pobočja Rigeljca in Mešenika; na jugovzhodu se spuščajo v dolino zahodna pobočja Velike planine; na jugu zakrivajo širši razgled vzhodna pobočja Mokrice iz skupine Krvavca; na zahodu se nad dolino dvigajo pobočja Kalškega grebena; najlepši pa je pogled proti severozahodu na osrčje Kamniških Alp, kjer se za visokim robom Velikih Podov kažejo Skuta, Štruca, Mlinarsko sedlo in vrh Grintovca; na severni strani doline se dviga južno ostenje Brane. 

Zanimivejše ture: 

  • izvir Kamniške Bistrice, pri koči,
  • vintgar Predoselj z naravnim mostom prek Kamniške Bistrice - 20 minut,
  • ledeniški balvani Žagana peč, Lepi kamen in Sivnica (največji balvan v Sloveniji) - 45 minut,
  • spominski park ponesrečenim v Kamniških in Savinjskih Alpah - 20 minut,
  • slap Orglice (Orličje, Orlišče) - 1 h,
  • plečnikov lovski dvorec - 10 min.

Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)

Koča stoji na vrhu Kokrskega sedla med Grintovcem in Kalško goro, ki je tudi preval med dolinama Kamniške Bistrice in Kokre. Ime ima po bratih Žigi Zoisu (1747-1819), mentorju in mecenu slovenskih literatov, naravoslovcu, geologu in mineralogu ter po botaniku Karlu Zoisu (1756-1799). Prvo kočo je leta 1897 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Po 1. svetovni vojni jo je prevzelo SPD, ki jo je temeljito obnovilo. Po 2. svetovni vojni jo upravlja PD Kamnik. Koča je sčasoma postala premajhna in tudi urejenost ni več ustrezala, zato so jo leta 1966 obnovili in povečali. Leta 1967 so iz Konca v Kamniški Bistrici potegnili tovorno žičnico. Leta 1986 so napeljali vodo od 900m oddaljenega izvira in tega leta tudi začeli graditi nov velik prizidek. Razširitev in obnovo koče so končali leta 1988 in ob 95-letnici ustanovitve Kamniške podružnice SPD, so 18. septembra 1988 povečano in obnovljeno kočo tudi odprli. PD Kamnik je v zadnjih letih storilo veliko, da koča zadovoljuje tudi stroge okoljevarstvene kriterije, zato jo je v okviru bilateralnega sodelovanja med republiko Avstrijo in Slovenijo opremilo s čistilno napravo ter fotovoltaičim generatorjem in vetrno elektrarno za proizvodnjo elektrike, ki nadomeščata diesel agregat. Koča je odprta od sredine junija do sredine oktobra.

Razgled: 

Zaradi bližnjih vrhov je širši razgled le proti vzhodu in zahodu. Na vzhodu vidimo najprej hudourniško grapo pod Kokrskim sedlom med ostenji Jurjevca na severni in Kalške gore na južni strani grape, nekaj časa pa sledimo tudi zgornjemu delu poti iz Kamniške Bistrice; proti jugovzhodu se nad dolino Kamniške Bistrice odpira pogled na Veliko planino; na južni strani je v bližini ostenje Kalške gore ter znamenita Pasja glava; proti zahodu se spušča pogled prek Suhadolnikove planine v dolino Kokre, nad katero se dviga Storžič; na severni strani imamo lep pogled na Grintovec, levo pa vidimo tudi del južnega grebena Kočne.

Autorentipp

/
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Gefahrenpotenzial
Höchster Punkt
2.558 m
Tiefster Punkt
600 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez
Exposition
NOSW

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

/

Weitere Infos und Links

/

Start

Bohinjska Bistrica (599 m)
Koordinaten:
DD
46.327301, 14.589588
GMS
46°19'38.3"N 14°35'22.5"E
UTM
33T 468408 5130495
w3w 
///gehirnhaut.unauffällig.beobachtung
Auf Karte anzeigen

Ziel

Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Wegbeschreibung

Opis poti:

Pot pričnemo od Doma v Kamniški Bistrici mimo Žagane peči do parkirišča V Koncu pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo. S parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na sprva zložno peš pot v smeri Kokrskega sedla. Pot najprej preči pas grmičevja, nato pa preide v strnjen gozd, kjer se začne strmeje vzpenjati. Višje gozd postane nekoliko redkejši, tako da se nam odpre nekaj razgleda na okoliške vrhove. Pot, ki se še naprej strmo vzpenja, pa nas višje pripelje do dveh zaporednih jeklenic (v suhem povsem nezahtevno), za katerima pridemo do prijetnega počivališča s klopco. Pot naprej se vrne v strnjen gozd, nato pa se začne obračati proti desni, kjer za krajši čas popusti tudi strmina poti. Pot nekoliko naprej preide iz gozda, preči neizrazit graben in nas za tem pripelje na plazovita pobočja pod Kokrskim sedlom. Tu pot zavije nekoliko v levo in se začne strmo vzpenjati po večinoma kamnitem pobočju. Precej naporna pot (zaradi grušča), ki poteka pod ostenji Kalške gore na levi in manj znanim Malim vrhom na desni, pa nas ob vse lepših razgledih, naposled le pripelje do Cojzove koče na Kokrskem sedlu. Vrnemo se po isti poti.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Avtobus do Kamniške Bistrice.

Anfahrt

Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.

Parken

Parkiramo v Kamniški Bistrici ali pa v Koncu oz. pri postaji tovorne žičnice.

Koordinaten

DD
46.327301, 14.589588
GMS
46°19'38.3"N 14°35'22.5"E
UTM
33T 468408 5130495
w3w 
///gehirnhaut.unauffällig.beobachtung
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Priporočena oprema (poletje):/

Priporočena oprema (zima): cepin, dereze

Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
5,6 km
Dauer
2:49 h
Aufstieg
1.264 hm
Abstieg
58 hm
Höchster Punkt
2.558 hm
Tiefster Punkt
600 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Hin und zurück Einkehrmöglichkeit

Statistik

  • Meine Karte
  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.