Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Kerékpáros barangolás Pozsony környékén, a Duna és a Morva mentén
Tour hierher planen Tour kopieren
Radfahren empfohlene Tour

Kerékpáros barangolás Pozsony környékén, a Duna és a Morva mentén

Radfahren · Donau-Niederösterreich
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Bringaút a pozsonyi Most SNP (Szlovák Nemzeti Felkelés hídja) lábánál
  / Bringaút a pozsonyi Most SNP (Szlovák Nemzeti Felkelés hídja) lábánál
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A pozsonyi vár a bergi határátkelőhely felől
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bringaút a Duna partján Hainburgban
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tökéletes nyugalom a Duna gátján
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Osztrák kápolna, szlovák hegyek a háttérben
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szabadság híd a Morván átívelve köti össze Ausztriát és Szlovákiát Dévényújfalu mellett
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Piknik és Vasfüggöny-emlékmű a bringaút mellett, a háttérben a dévényi vár
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csodás kilátás nyílik a Braunsbergről Hainburgra és a Dunára
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hainburg an der Donau egy hamisítatlan osztrák kisváros a Duna partján
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Impozáns gótikus műremek Hainburg an der Donau mellett
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A pozsonyi Szent Márton-dóm, az egykori koronázótemplom csodálatos gótikus katedrális
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Schlosshof kastélyát Savoyai Jenő kezdte építtetni
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az UFO-ba érdemes felliftezni, egész Pozsonyt belátni a futurisztikus kinézetű híd pilonjának tetejéről
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 160 140 120 50 40 30 20 10 km
A cím egy kicsit félrevezető lehet, hiszen túránk nagyrészt Ausztriában vezet – igaz, a Pozsony környéki hegyeket mindig látjuk a közelben, és a határhoz közel eső falvak is sokkal inkább számítanak a szlovák főváros, mint Bécs agglomerációs övezetének. Jól kiépített bringautak és számos látnivaló várja a kerékpáros turistákat a Duna és a Morva mentén, sok magyar vonatkozással. 
mittel
Strecke 53,9 km
6:00 h
210 hm
210 hm
176 hm
134 hm

Pozsony magyar határhoz való közelsége adja magát egy bringatúrával is egybekötött hosszú hétvége eltöltésére. Sokan lebecsülik a szlovák fővárost, azonban a túra után érdemes legalább egy napot eltölteni az egykori magyar koronázóvárosban, és felfedezni az óvárost, a Kis-Kárpátok népszerű kirándulóhelyeit vagy éppen a várával és gyönyörű fekvésével csábító Dévényt.

Persze a Duna (és a határ) osztrák oldalán sem lehet unatkozni egy percig sem: kelta erődítmény éppúgy akad, mint római, találunk itt fürdőt és fényűző kastélyt, több száz éves templomot és persze kiváló minőségű bringautakat. Ráadásul szinte minden szeglet kötődik a magyar történelemhez a Habsburg uralkodóház révén, magyar főúri családok útján, vagy nemes egyszerűséggel azért, mert Pozsony évszázadokon keresztül koronázóváros volt.

Autorentipp

 • A Szlovák Nemzeti Felkelés hídja pilonjának tetejéről, az UFO-ból lélegzetelállító panoráma nyílik a városra, érdemes felmenni a kilátóba.
 • A túra Morva menti részén számos büfében lehet inni egy jó csapolt Kofolát, ne hagyd ki semmiképp!
 • Dévényben a vár alatti nagy parkolóban szinte mindig lehet valamelyik árusnál ribizlibort kóstolni és vásárolni.
 • Az osztrák oldalon több helyen is meg lehet állni egy korsó sörre és/vagy egy jó rétesre.
 • A gasztronómiával Pozsonyban is érdemes kísérletezni: a kocsmákban kapható ételek közül külön említést érdemel a hermelín (ami a camambert-hez hasonló penészes lágysajt, fűszeres olajban pácolva), illetve az utopenec (a „vízbe fúlt ember”). Utóbbit inkább csak bátraknak ajánljuk; az ecetes lében pácolt szafaládé íze leginkább talán a romlott párizsiéhoz hasonlít…
 • Utunk nagy részén a Carnuntum-Schlosshof-Bratislava Tour feliratú táblákat kell követnünk.
Profilbild von Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualisierung: 15.09.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
176 m
Tiefster Punkt
134 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A túra útvonala jórészt kerékpárúton és kisforgalmú utakon vezet, de Dévény (Devín) és Pozsony között nagy forgalomra kell számítani.

Weitere Infos und Links

 • Az útvonal osztrák oldalon végig jól táblázott, téveszteni csak ott lehet, ahol elhagyja a Duna bal parti gátját, Stopfenreuth határában. Eltévedni a szlovák oldalon sem lehet, bár az útvonalat jelző táblák sokkal kisebbek, mint a sógoroknál.
 • Ausztriában felváltva haladunk kiváló minőségű kerékpárúton, aszfaltozott vagy éppen (rövid szakaszokon) apró kőzúzalékkal szórt mezőgazdasági utakon és kis forgalmú mellékúton. Szlovákiában a kerékpárutak egy részének minősége már hagy némi kívánnivalót maga után (helyenként a gyökerekkel szabdalt út a Balaton körüli bringaút egyes szakaszaira emlékeztet), de az igazi problémát a Dévényből Pozsony belvárosa felé vezető út jelenti, ahol hosszú kilométereken kell a forgalmas úttesten haladni kerékpárút hiányában. Veszélyesnek ez sem mondható, csak épp kellemetlennek, főleg akkor, ha családdal, gyerekekkel kirándulunk.

Start

Pozsony, Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (Most SNP), déli hídfő (141 m)
Koordinaten:
DD
48.136494, 17.103967
GMS
48°08'11.4"N 17°06'14.3"E
UTM
33U 656528 5333612
w3w 
///zunge.schuf.wirkung

Ziel

Pozsony, Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (Most SNP), déli hídfő

Wegbeschreibung

Itiner

 • Pozsonyban a Most SNP alatti bringaúton nyugat, azaz Bécs felé kell elindulni.
 • Az osztrák határt elérve a bringaúton továbbhaladva a jól táblázott útvonalon Carnuntum-Schlosshof-Bratislava Tour feliratú táblákat kell követni egészen Dévényújfaluig.
 • A túra előbb Wolfsthalon halad át, majd kiváló minőségű aszfaltozott mezőgazdasági utakon Hainburgba érkezik, ahol kis utcákon át vezet a Duna partján kialakított kerékpárútra.
 • Hainburgot elhagyva az Andreas Maurer hídon keresztül éri el a túraútvonal a Duna bal partját, ahol majd rövid ideig a gáton halad Bécs felé.
 • Az első település, Stopfenreuth határában kell elhagyni a gátat, élesen visszafordulva, majd a kis falu utcáin a jelzéseket követve haladj tovább Engelhartstetten irányba. Ezen a településen áthajtva a falu határában egy kis vízfolyás partján, majd a mezőkön keresztülvezető úton éred el Schlosshof parkját, majd magát a kastélyt.
 • A kastélytól nyílegyenes út vezet Dévényújfaluba (Devínska Nová Ves), a Morván átívelő Szabadság hídon keresztül. A híd lábánál fordulj balra, majd ismét balra, áthaladva a híd alatt.
 • A Morva-menti kerékpárút egyenesen elvezet Dévényig, majd a várhegyet megkerülve a Pozsony felé vezető útra kell rátérned.
 • A forgalmas utat egy kerékpárútra jobbra letérve hagyjuk el Pozsonyban, a kerékpárút pedig a Duna partján kanyarogva elvezet a Lafranconi hídig, ahonnan a széles sétányon kerekezve éred el a Szlovák Nemzeti Felkelés hídját (Most SNP), melyen átkelve a túra kezdőpontjára jutsz.

A túra részletes leírása

Utunkat kezdhetjük akár a pozsonyi UFO meglátogatásával is, mivel a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (Most SNP) alatti parkolóban általában találhatunk helyet az autónak. Az UFO nem más, mint a híd pilonjának tetején lévő panorámakávézó, melyhez – belépő ellenében – egy lift repít fel, és amelyből belátni az egész várost. A Duna túlpartján, az óváros mögött a Kis-Kárpátok vonulatai húzódnak, melyek a gyalogos és a kerékpáros turistáknak egyaránt számos útvonalat kínálnak felfedezésre.

Ezúttal azonban a Duna partján indulunk el a kerékpárúton az egykori határátkelőhely, Berg irányába. Pozsony ugyanis a magyar-szlovák-osztrák hármas határnál fekszik – Rajka, vagy az ausztriai Wolfsthal és Hainburg is az agglomeráció részei. Ami ma előny, az egykor hátrány volt, erről tanúskodik a határ előtt kicsivel egy bunkerből kialakított emlékhely. A bunker (Museum B-S 4) a II. világháború előtt Pozsony körül kialakított csehszlovák védelmi rendszer része volt, jelenleg egy katonai hagyományőrző egyesület üzemelteti, három másik pozsony-ligetfalui (Petržalka) erődítménnyel együtt. Április és október között szombatonként látogatható, és a bunker mai őrzői nem csak szlovákul beszélnek, érdemes betérni.

A határ innen már csak egy ugrás, Ausztria területére érve pedig úgy érzi a kerékpáros túrázó, mintha egy másik világba csöppent volna – hatalmas kerékpáros infotábla és számos bringatúrát jelző tábla fogadja a gyanútlan turistát. Az általunk választott útvonalon a Carnuntum-Schlosshof-Bratislava Tour feliratú táblákat kell követni – eltévedni szinte lehetetlen.

Kelták, rómaiak, Habsburgok

Előbb Wolfsthalon haladunk át, majd a Duna partján fekvő Hainburghoz közeledünk – a folyót két hegy között érjük el. A magasabbikon (Braunsberg) egykor kelta erősség állt, melyre ma már csak egy emléktábla és egy rönkökből ácsolt, jelzésértékű őrtorony emlékeztet. Ezzel együtt érdemes felmászni a magaslatra egy kis kitérőt iktatva a túrába, mert a hegytetőről szinte a teljes túraútvonalat beláthatjuk. A déli csücsökben egy emléktábla emlékeztet a Csehszlovákiából a II. világháborút követően kitelepített német nemzetiségű polgárok nehéz életére.

Aquincum, Brigetio, Arrabona – az egykori Pannonia provincia határán álló erődítmények sora folytatható Gerulata, Carnuntum és Petronell nevével, azaz a mai Szlovákia és Ausztria területén álló római kori városokkal. Carnuntum állt egykor a mai Hainburg an der Donau területén, vigyázva a limest. A honfoglalás után kétszer is magyar kézen volt a Braunsberggel szemben lévő hegyen álló erődítmény: előbb 1042-ig (Aba Sámueltől III. Henrik német-római császár szerezte meg), majd Mátyás uralkodásának végén egy rövid ideig. A Habsburgok egyébként 1278-ban szerezték meg a várat. A kerékpárút a Duna partján kellemes sétányon vezet, de elkerüli a belvárost. A mai békés kisvároson egyáltalán nem látszanak a történelem viharai: a hatalmas garnizonból kiköltöztek a katonák, az egykori dohánygyár ma kulturális központ, és az épségben megmaradt hatalmas városkapun (Wienertor) sem próbál betörni az ellen.

Folytatjuk az utunkat a Duna jobb partján, egészen a Bad Deutsch-Altenburg határában álló hídig. Itt lehetőségünk van tenni egy rövid kitérőt a római Petronell erődítmény felé. Az egykori polgárváros romjain kívül a 13 000 fős amfiteátrum és a diadalív érdemelnek külön említést. Ha odáig nem is megyünk el, a hídtól egy ugrásnyira egy messziről is látványos templom csábít a letérésre a túraútvonalról. A Mária-templom elődje valószínűleg Szent István idejében épült, majd 1050 körül lerombolták. A mai háromhajós, román és gótikus jegyeket egyaránt mutató gyönyörű építményt egy kis temető veszi körül, sajátos hangulatot teremtve ezzel.

A herceg, az özvegy és a fiú

Utunkat a Duna bal partján folytatjuk: a közeli hídon áttekerve a kerékpárút a folyó gátján halad tovább. A következő falu, Stopfenreuth határában figyelni kell, mert a bringaút Bécs irányába a kis hídon megy tovább, míg a mi útvonalunk 180 fokban visszakanyarodik, és a gát mellett vezet be a faluba. Pihenésre csábít az elágazásban lévő fogadó, melynek – természetesen – kerékpárparkolója is van, és – látszatra legalábbis – igen finom ételek kerülnek a vendégek asztalára (mi csak egy kávét ittunk). A falun áttekerve a mezőn folytatódik az út, a következő falu, Engelhartstetten szélén egy újabb fogadó kelleti magát, majd egy patak partjára érve folytatjuk az utat, mely rövid ideig a patak gátján halad, majd egy régi hídon keresztezi azt, és folytatódik Schlosshof felé.

A hatalmas barokk kastélyt a túraútvonal az aszfaltútról letérve, egy erdei úton éri el (de az aszfalton továbbhaladva is megközelíthető az egyik bejárat). A birtokot a magyar történelemből is jól ismert Savoyai Jenő herceg 1725-ben vásárolta meg, és öt év alatt alakíttatta mai formájára. A ranglétrán gyorsan emelkedő katona részt vett Bécs török ostrom alóli felszabadításában 1683-ban, Buda visszavívásában 1686-ban, és az 1697-es zentai csatában is – itt már a török ellen indított haderő fővezéreként. És ezek csak a legfontosabb magyarországi ütközetek, amiben részt vett! A kastélyban lévő kiállításon megismerhetjük egész életét. Az ötletesen berendezett tárlat a birtok három egymást követő tulajdonosa, Savoyai Jenő, Mária Terézia és II. József szemszögéből meséli el az épület történetét.

Savoyai után tehát a következő tulajdonos az 1765-ben megözvegyült Mária Terézia lett, aki számos átalakítást végeztetett a kastélyon. A kiállításon a magyar történelem számos részlete is megelevenedik, elsősorban a nemzetközi eseményekbe ágyazva (örökösödési háború, hétéves háború), de az oktatásügyet hazánkban is szabályozó Ratio Educationis vagy az úrbéri viszonyokat rendező urbárium rendeleteket is megtaláljuk a tablókon – már amennyiben tudunk németül, szlovákul vagy angolul. Mária Terézia fia, II. József rövid uralkodása alatt kevesebbet látogatta a schlosshofi birtokot, így kevesebb átalakítás is fűződik a nevéhez. A birtok további történetében is van néhány érdekesség: az első világháború idején például rövid időre a császári és királyi Tengerészeti Akadémia költözött falai közé Fiuméből, 1945 után pedig tíz évre a Vörös Hadsereg kvártélyozta be magát (Alsó-Ausztria szovjet megszállási zóna volt ebben az időben).

A kastélyt körbevevő barokk kert és az egykori gazdasági épületek főleg a gyerekek kellemes időtöltését szolgálják: van itt kisállatkert, állatsimogató, játszótér, fazekasműhely, de például lovas bemutatókat is rendeznek.

A Morva, a Duna és a Dévényi-tető

A kastélytól nyílegyenesen haladunk a Morván átívelő Szabadság-híd és egyben Szlovákia felé: a híd 2012-es megnyitása óta lehet eygáltalán megtenni ezt a túrát. Már Mária Terézia korában állt itt egy kőhíd, amelyet hol a zajló jég, hol háborús események pusztítottak el, így az utóbbi 130 évben csak komppal vagy csónakkal lehetett átkelni a folyón. Vagy még úgy sem: a II. világháborút követően a hidegháború idején a Morva mentén húzódott a vasfüggöny egy szakasza – erre a híd tövében lévő játszótéren és Dévényben is emlékmű emlékeztet. Az új hidat láthatóan előszeretettel használják a helyiek, sokan sétálnak, bringáznak rajta a folyó egyik partjáról a másikra.

A kecses hídon átkelve tehát a Morva szlovák oldalán, Dévényújfaluban (Devínska Nová Ves) találjuk magunkat; az építmény lábánál rögtön élesen balra vissza kell fordulni, hogy a híd alatt futó kerékpárutat elérjük. A hídról letérve egyébként remek pihenőhely hívogat egy csapolt Kofola elfogyasztására (a „szlovák kóla” megítélése ellentmondásos, de melegben, bringázás közben nagyon jól tud esni). A fák között kalandparkot alakítottak ki gyerekeknek, és még e-bike töltőpontot is találunk.

Az utunk a Morva-menti kerékpárúton a Dévényi-tetőt megkerülve folytatódik Pozsony irányába. Elgurulunk a Sandberg alatt – a harmadidőszaki homokkőből és mészkőből álló hegy paleontológiai leleteiről híres elsősorban, megtalálták itt antilopok, orrszarvúk, barlangi medvék, masztodonok maradványait is.

Hamarosan elérjük a festői Dévényt (Devín): a Morva és a Duna összefolyásánál lévő sziklatömbön magasodik a dévényi vár. Helyén már a kelták és a rómaiak is erődítményt emeltek (utóbbi időből származnak egy 5. századi keresztény építmény alapjai is). Nagymorva erősség éppúgy volt, mint magyar határvár, később a Garaiak, a Báthoriak vagy épp a Pálffyak birtokában is volt – végül a napóleoni háborúk idején, 1809-ben robbantották fel. Érdemes felmenni a meglévő romok közé (innen a legszebb a kilátás a két folyóra), majd körülnézni a vár kapujánál elterülő vásárban, ugyanis mindig van legalább egy ribizlibor-árus. A ribizlibor dévényi különlegesség, fekete és piros gyümölcsből egyaránt készítik; száraz, félédes és édes verzióban egyaránt kapható, és egyik sem okoz csalódást.

A koronázóváros

Pozsonyt a Duna mentén tekerve érjük el, sajnos az út egy részét hosszan a forgalmas közúton megtéve. Mielőtt igazán városi és forgalmas részre érnénk Károlyfalu (Karlová Ves) lakótelepe alatt, a kerékpárút jobbra letér a főútról, és elvezet a Lafranconi híd után kezdődő széles Duna-parti sétányra, itt gurulunk be Pozsony szívébe. Az Szlovák Nemzeti Felkelés hídja lábánál kezdődik az óváros – itt célszerű lezárni a bringákat, és gyalog felfedezni a néhány utcányi területet.

A gótikus stílusú Szent Márton-dómban (vagy más néven Koronázó-templomban) 11 magyar királyt, egy királynőt és 7 királynét koronáztak meg 1563 és 1830 között. A macskaköves utcákon a Mihály-kapu (Michalská braná) felé érdemes venni az irányt, melynek tornyából szép kilátás nyílik az óvárosra, és a lépcsőket megmászva még egy fegyverkiállítást is szemügyre vehetnek az erre fogékonyak. Innen érdemes a Ferenciek tere (Františkánske námestie) felé továbbindulni, így a ferencesek és a jezsuiták templomát is útba tudjuk ejteni a Fő tér (Hlavné námestie) felé, ahol a régi városházán egy színvonalas várostörténeti kiállítást nézhetünk meg, és tornyába is felmehetünk – talán innen a legjobb a kilátás az óvárosra.

Ha már mindent megnéztünk a belvárosban, célszerű újra bringára ülni, és tenni az óváros körül egy kört, útba ejtve például a Lechner Ödön tervei alapján szecessziós stílusban épült Kék templomot, a szlovák rádió csúcsára állított piramisra emlékeztető modern épületét, az elnöki palotát (melyet első tulajdonosa után Grassalkovich-palota néven ismerünk), majd a vár felé venni az irányt. A pozsonyi vár leginkább az előtte lévő terasz miatt érdekes, ahonnan szép a kilátás a Dunára, illetve a folyó jobb partján elterülő Ligetfalu (Petržalka) felé – ha a többnyire panelházak alkotta városrész önálló lenne, Szlovákia harmadik legnépesebb városa lenne.

Ha az embernek több ideje van, számos más, az útvonaltól távolabb eső látnivalóval érdemes megismerkedni: a város fölé magasodó hegytetőn áll a Slavín, annak a 6845 szovjet katonának az emlékműve, akik Pozsony felszabadításakor estek el 1945-ben. Kicsit távolabb, a Mély úton (Hlboká cesta) található egy egykori kőbánya, mely ma csendes kegyhelyként funkcionál, falát ezernyi köszönetnyilvánító tábla borítja be; míg a Kis-Kárpátokban libegő, számos bringaút, vagy éppen a Zerge-hegy (Kamzík) csúcsán lévő TV-torony kilátója várja a látogatókat.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Vasúton a szlovák főváros Magyarország felől két irányból érhető el: a Budapest-Vác-Szob-Párkány-Érsekújvár-Pozsony vonalon érkezve a főpályaudvaron (Hlavná stanica) kell leszállni, a Rajka-Pozsony határátmeneten keresztül megközelítve a kiindulópontot pedig Ligetfalu (Petržalka) állomásán.

Anfahrt

 • A főpályaudvaron (Hlavná stanica) leszállva a legegyszerűbben a Štefánikova-Staromestská útvonalon, majd a hídon átkelve lehet megközelíteni a kezdőpontot (ez egyben a legforgalmasabb irány is, lehet bonyolultabb, de nyugodtabb útvonalat is választani az óvároson keresztül).
 • Petržalka felől érkezve egyszerűen rá kell csatlakozni az állomásépület előtt elhaladó kerékpárútra, és követni azt északi irányba a lakótelepen keresztül, egyenesen a kezdőponthoz vezet.

Parken

 • A Duna partján, a híd lába körüli parkolóban lehet megállni autóval.

Koordinaten

DD
48.136494, 17.103967
GMS
48°08'11.4"N 17°06'14.3"E
UTM
33U 656528 5333612
w3w 
///zunge.schuf.wirkung
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • A túra majdnem végig aszfaltúton vezet, így bármilyen kerékpárral útnak lehet indulni (bár az apró kőzúzalékkal szórt rövid szakaszok nem biztos, hogy kedveznek az országúti bringával érkezőknek).

Grundausrüstung für Fahrradtouren

 • Fahrradhelm
 • Fahrradhandschuhe
 • Festes, bequemes und vorzugsweise wasserfestes Schuhwerk
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke/Regenschirm)
 • Sonnenbrille
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass

Technisches Equipment

 • Luft- oder CO2-Pumpe mit Kartuschen
 • Reifenflickset
 • Ersatzfahrradschlauch
 • Reifenheber
 • Kettennieter
 • Inbusschlüssel
 • Ggf. Lenkerhalterung für Mobiltelefon/Navi
 • Fahrradschloss
 • Wo zutreffend, verkehrstaugliches Fahrrad mit Klingel, Vorder- und Rücklicht und Speichenreflektoren
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
53,9 km
Dauer
6:00 h
Aufstieg
210 hm
Abstieg
210 hm
Höchster Punkt
176 hm
Tiefster Punkt
134 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.