Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
1 Monat gratis Pro testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Isojärven kansallispuiston maastopyöräilyreitti
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbike empfohlene Tour

Isojärven kansallispuiston maastopyöräilyreitti

Mountainbike · Isojärvi Nationalpark
Verantwortlich für diesen Inhalt
Parks & Wildlife Finland Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Fatbike-retki Isojärvellä
  / Fatbike-retki Isojärvellä
  Foto: Heikki Sulander, Parks & Wildlife Finland
 • / Osa reitistä on metsätyömiesten 1950-luvulla tasoittelemaa
  Foto: Meri-Hilkka Mäkelä, Parks & Wildlife Finland
 • / Pyöräilyä metsän siimeksessä
  Foto: Heikki Sulander, Parks & Wildlife Finland
 • / Silta maastopyöräreitillä
  Foto: Janita Juvakka, Parks & Wildlife Finland
 • / Lortikan metsätyökämppä, nykyinen vuokratupa
  Foto: Heikki Sulander, Parks & Wildlife Finland
m 250 200 150 16 14 12 10 8 6 4 2 km Heretyn kämppäkahvila Heretyn kämppäkahvila
Isojärven maastopyöräilyreitti vie sinut entisajan savottajätkien renkaanjäljissä syvälle kansallispuiston metsiin, kallionlakien kankaille ja rotkolaaksojen suopainanteisiin. 
mittel
Strecke 16 km
3:00 h
95 hm
95 hm

Heretyn kämppäkahvilalta lähtevä rengasreitti kierretään vastapäivään. Se vie 1950-luvun metsätyömiesten lapiotyönä tasoittelemaa polkupyörätietä syvälle jylhinä humiseviin kalliometsiin. Kivikkoinen ja paikoin jyrkkä metsäpolku antaa sopivaa haastetta maastopyöräilyyn. Vuorimailta laskeudutaan alavammille maille, jossa suopainanteet ylitetään pitkospuita myöten. Vaativamman alun jälkeen loppumatka poljetaan rennosti vanhoja metsätieuria ja hiekkateitä pitkin. Huhtalan hakamailla tervehditään laiduntavia lampaita ja kurkistetaan entisaikojen torpparielämään. Reitin varrella on useita taukopaikkoja, joilla voi nautiskella eväistä tai levähtää vaikka yön yli. Tai mitäpä jos vuokraatkin majapaikan Heretyn kämpältä ja huuhdot pyörälenkin nostattaman hien saunan lempeissä löylyissä?  

 

Reittikuvaus on laadittu osana #Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle -hanketta, jota on rahoittanut Keski-Suomen ELY-keskus maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Autorentipp

Heretyn kämppäkahvilassa tutustut entisajan savottaelämään ja nautit retken päätteeksi herkulliset sumpit ja nisut. Kämppäkahvila palvelee kesäaikaan, aukioloajat löydät Facebookista: www.facebook.com/isojarvioutdoor/. Heretystä voit myös vuokrata yösijan ja saunan (Luontoon.fi).

Profilbild von Meri-Hilkka Mäkelä
Autor
Meri-Hilkka Mäkelä
Aktualisierung: 17.03.2020
Schwierigkeit
S1 mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
186 m
Tiefster Punkt
132 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Heretyn kämppäkahvila

Sicherheitshinweise

Reitti on merkitty maastoon mustavalkoisilla viitoilla ja keltaisilla vinoneliöillä. Huomaathan, että reitti on vasta rakenteilla ja sen merkinnät ja viitoitukset valmistuvat kesällä 2019.

Pääosa reitistä on teknisesti helppoa kovapohjaista polkua tai hiekkatietä, mutta erityisesti alkupuolella, 0-6,5 km lähtöpaikalta, on jyrkkiä mäkiä, kivisiä ja juurakkoisia osuuksia sekä osin huonokuntoisia pitkospuita. Maaston korkeuserot vaativat pyöräilijältä fyysistä kuntoa. Reitillä on kohtia, joissa kokenutkin maastopyöräilijä joutuu taluttamaan pyörää. Aja omat taitosi huomioiden. Huomaathan myös, että märkinä pitkospuut, juuret ja kivet ovat liukkaita.

Reitti kulkee kansallispuiston patikointireiteillä. Ota huomioon muut poluilla kulkijat: Maltillinen tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Muistathan, että pyöräilijä nopeampana on aina valmis väistämään muita. Ole valppaana ja valmiina pysähtymään, erityisesti reitin alkupään kapeilla ja vauhdikkailla poluilla.

Reitin varrella on taukopaikkoja, jotka soveltuvat lyhyen pysähdyksen lisäksi myös yöpymiseen. Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko ei ole sallittua edes tulentekopaikoilla, lukuun ottamatta Kannuslahden keittokatoksen hormillista tulisijaa. 

Vaikka reitti on merkitty maastoon, ota aina retkelle lähtiessäsi mukaan alueen kartta. Varaa mukaasi ensiapupakkaus. Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112. Olethan jo ladannut puhelimeesi 112 Suomi -sovelluksen?

Weitere Infos und Links

Isojärven kansallispuisto (Luontoon.fi)

Isojärven kansallispuiston järjestyssääntö (Julkaisut.metsa.fi)

Maastopyöräilijän etiketti (Suomen Latu)

Retkeilyn ABC (Luontoon.fi)

Heretyn vuokratupa (Luontoon.fi)

Lortikan vuokratupa (Luontoon.fi)

Heretyn kämppäkahvila (Facebook.com)

Start

Heretyn kämppäkahvila, Kylämäntie 1335, Kuhmoinen (146 m)
Koordinaten:
DD
61.674503, 24.999651
GMS
61°40'28.2"N 24°59'58.7"E
UTM
35V 394122 6839547
w3w 
///daraus.filmte.trockene

Ziel

Heretyn kämppäkahvila, Kylämäntie 1335, Kuhmoinen

Wegbeschreibung

Maastopyöräreitti alkaa Heretyn kämppäkahvilalta, jolta suunnataan sorastettua retkeilypolkua pitkin kohti Kannuslahtea. Pysythän reitillä, sillä Isojärven kansallispuistossa pyöräily on sallittua ainoastaan merkityllä maastopyöräilyreitillä ja teillä.

Kannussalmen yli vie pyöröpuista tehty silta, jonka ylityksen jälkeen matka jatkuu 1950-luvulla käsin tasoitettua metsätyömiesten pyörätietä myöten kohti Lortikkaa. Reitti nousee Isojärven vuorimaille, joten polkija saa mukavaa haastetta. Paikoin eteen tulee jyrkkiä ja kivisiä mäkiä. Kaakkolammilla pyörä pitää nostaa kivikkoisimman kohdan yli. Lammen rannassa on myös lyhyt pitkospuuosuus, jonka jälkeen metsäpolku jatkuu kohti Lortikkaa kovapohjaisena ja tasaisena. Yläinen Lortikka -lammen etelärannalla on taukopaikka, jolla on hyvä tasata hengitystä ja napostella eväitä (tulipaikka ja kuivakäymälä).

Matka jatkuu Lortikan vanhan savottakämpän pihapiirin ja saunan ohi. Huomaathan, että vuokrakämpällä voi olla asukkaita. Lortikkalammen rantaa kuljetaan pitkospuita myöten, joiden jälkeen reitti jatkuu kapeana, paikoin juurakkoisena ja kivikkoisena metsäpolkuna. Kalliometsissä kiermurteleva polku laskeutuu hiljalleen kohti Kalakorven puronotkelmaa, jossa kosteimmat paikat ylitetään pitkospuita pitkin. Kalakorvessa näkyvät kansallispuiston nimikkoeläimen, majavan työn jäljet: Lampien laskupuroja patoamalla majava saa vedenpinnan nousemaan ja jättää näin jälkensä maisemaan. Kalakorven jälkeen reitiltä voi tehdä pienen piston Kalalahden taukopaikalle, jossa voi levähtää reitin vaativampien osuuksien jäätyä taakse. Taukopaikalla on laavu, tulipaikka ja kuivakäymälä.

Loppumatka takaisin Herettyyn on teknisesti helppoa vanhaa tienpohjaa ja hiekkatietä. Kalalahdesta reitti jatkuu länteen ja kiertää Kaatvuoren  heinittynyttä metsätietä, joka tuo Huhtalan torpalle johtavalle hiekkatielle. Huhtalan torpalla kannattaa pysähtyä tunnelmoimaan entisajan torpparielämää. Paikalla on asuttu jo 1700-luvulla ja nykyinen päärakennus on 1860-luvulta. Huhtala on valtakunnallisesti merkittävä suojelukohde.

Huhtalan perinnemaisemaa hoitavat kesäaikaan lampaat ja pyöräreittikin kulkee pienen matkaa laitumen läpi. Pian Huhtalan jälkeen tien varressa on lammasaidan ylityspaikka, jossa pyörä nostetaan aidan toiselle puolen. Matka jatkuu laidunalueella vanhaa, heinittynyttä tienpohjaa myöten seuraavalle aidanylityspaikalle. Annathan lampaille laidunnusrauhan. Vanha tienpohja jatkuu edelleen etelään ja Kylämäntielle saavuttaessa käännetään pyörän keula kohti Herettyä. Loppumatka poljetaan palautellen hiekkatietä pitkin. Muistathan, että Kylämäntiellä kulkee myös autoja.

 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Alueelle ei kulje julkisia kulkuneuvoja.

Kansallispuistoa lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Länkipohjassa (14 km) ja Kuhmoisissa (17 km). Tietoa linja-autoliikenteestä (www.matkahuolto.fi).

Kuhmoisissa on taksiasema, mutta Länkipohjan suunnasta taksi on syytä varata etukäteen.

Majatalo Villanen tarjoaa kansallispuistoon kuljetusta Tampereelta, Jyväskylästä ja Helsingistä.

Anfahrt

Isojärven kansallispuisto sijaitsee valtatien 9 eteläpuolella, Kuhmoisten kunnassa. Kansallispuistoon on opasteet pohjoisen ja etelän suunnasta.

Heretyn pysäköintialueelle pohjoisesta tultaessa opasteet alkavat tieltä 9. Länkipohjan taajamasta on Herettyyn 14 km.

Etelän suunnasta tultaessa opasteet alkavat tieltä 24. Kuhmoisten taajamasta on Herettyyn 17 km.

Parken

Heretyssä on pysäköintialue (maksuton pysäköinti).

Koordinaten

DD
61.674503, 24.999651
GMS
61°40'28.2"N 24°59'58.7"E
UTM
35V 394122 6839547
w3w 
///daraus.filmte.trockene
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Ausrüstung

Isojärven maastopyöräreitti ei sovellu poljettavaksi tavallisella polkupyörällä, vaan tarvitset maastoajoon tarkoitetun pyörän. Oma kunto ja pyörämalli vaikuttavat merkittävästi reitin vaativuuteen. Kapearenkaisella maastopyörällä reitti on haastavampi kuin leveärenkaisella läskipyörällä ajettaessa. 

Ota mukaasi riittävästi nestettä. Reitillä ei ole juomavesipistettä. Heretyssä on kaivo. Luonnonvedet on syytä keittää ennen juomista.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
S1 mittel
Strecke
16 km
Dauer
3:00 h
Aufstieg
95 hm
Abstieg
95 hm
Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.