Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Cojzova koča (1793 m), Grintovec (2558 m), Koča pri Kamniški Bistrici (600 m)
Tour hierher planen Tour kopieren
Bergtour empfohlene Tour

Cojzova koča (1793 m), Grintovec (2558 m), Koča pri Kamniški Bistrici (600 m)

Bergtour · Oberkrain
Profilbild von Joco 79
Verantwortlich für diesen Inhalt
Joco 79
  • Foto: Joco 79, Community
Cojzova koča (1793 m), Grintovec (2558 m), Koča pri Kamniški Bistrici (600 m)
schwer
Strecke 11,4 km
5:28 h
735 hm
1.942 hm
2.558 hm
1.793 hm

Opis vrhov in postojank:

Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)

Koča stoji na vrhu Kokrskega sedla med Grintovcem in Kalško goro, ki je tudi preval med dolinama Kamniške Bistrice in Kokre. Ime ima po bratih Žigi Zoisu (1747-1819), mentorju in mecenu slovenskih literatov, naravoslovcu, geologu in mineralogu ter po botaniku Karlu Zoisu (1756-1799). Prvo kočo je leta 1897 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Po 1. svetovni vojni jo je prevzelo SPD, ki jo je temeljito obnovilo. Po 2. svetovni vojni jo upravlja PD Kamnik. Koča je sčasoma postala premajhna in tudi urejenost ni več ustrezala, zato so jo leta 1966 obnovili in povečali. Leta 1967 so iz Konca v Kamniški Bistrici potegnili tovorno žičnico. Leta 1986 so napeljali vodo od 900m oddaljenega izvira in tega leta tudi začeli graditi nov velik prizidek. Razširitev in obnovo koče so končali leta 1988 in ob 95-letnici ustanovitve Kamniške podružnice SPD, so 18. septembra 1988 povečano in obnovljeno kočo tudi odprli. PD Kamnik je v zadnjih letih storilo veliko, da koča zadovoljuje tudi stroge okoljevarstvene kriterije, zato jo je v okviru bilateralnega sodelovanja med republiko Avstrijo in Slovenijo opremilo s čistilno napravo ter fotovoltaičim generatorjem in vetrno elektrarno za proizvodnjo elektrike, ki nadomeščata diesel agregat. Koča je odprta od sredine junija do sredine oktobra.

Razgled: 

Zaradi bližnjih vrhov je širši razgled le proti vzhodu in zahodu. Na vzhodu vidimo najprej hudourniško grapo pod Kokrskim sedlom med ostenji Jurjevca na severni in Kalške gore na južni strani grape, nekaj časa pa sledimo tudi zgornjemu delu poti iz Kamniške Bistrice; proti jugovzhodu se nad dolino Kamniške Bistrice odpira pogled na Veliko planino; na južni strani je v bližini ostenje Kalške gore ter znamenita Pasja glava; proti zahodu se spušča pogled prek Suhadolnikove planine v dolino Kokre, nad katero se dviga Storžič; na severni strani imamo lep pogled na Grintovec, levo pa vidimo tudi del južnega grebena Kočne.

Grintovec (2558 m)

Grintovec je najvišji vrh Kamniških in Savinjskih Alp. Vrh je piramidaste oblike. Grajen je iz triasnega apnenca in dolomita. Na jugu se spušča v položnejših travnatih in drnastih pobočjih, na severni strani pa pada z okoli 500 m visoko razrito steno v krnico Zgornje Ravni. Na vzhodni strani pada kratka navpična stena na melišče na Velikih Podih. Severovzhodni greben povezuje Grintovec prek Malega ali Jezerskega Grintovca (2447 m) in Mlinarskega sedla z drugimi vrhovi na vzhodu. Jugovzhodni greben je v svojem osrednjem delu, Dolgih stenah, povsem skalnat. Zahodni greben veže Grintovec prek Dolške škrbine s Kočno.

Dostop z juga od Cojzove koče čez Streho je nezahteven. S severa vodita nanj zahtevni zavarovani Frischaufova pot čez Mlinarsko sedlo in Špremova pot čez Dolško škrbino.

Grintovec je bil zaradi lahko pristopa z juga prvi znani osvojeni vrh v Kamniških in Savinjskih Alpah. Leta 1759 se je povzpel na vrh znani botanik J. A. Scopoli (1727-1788), ki je znanstveno raziskoval slovensko floro, tri ali štiri leta za njim pa naravoslovec F. K. Wulfen (1728-1805). Verjetno so bili že prej na vrhu domačini - pastirji in lovci. Leta 1823 je stotnik Bosio postavil na vrhu prvo triangulacijsko piramido. Dr. Frischauf, ki je zavzeto raziskoval celotno gorstvo, je leta 1870 naprosil Antona Murija in Antona Šenka z Jezerskega, da sta poiskala pristop po s. ostenju na Mlinarsko sedlo in čez Mali Grintovec na vrh. Naslednje leto sta ob pomoči dr. Frischaufa pot skromno nadelala; dokončno jo je ob koncu prejšnjega stoletja usposobila Češka podružnica SPD. To je bila prva pot s severne strani, pozneje so nadelali še pristop 'čez Dolško škrbino. Zaradi lepega dostopa z južne strani je Grintovec med najbolj obiskanimi vrhovi Kamniških in Savinjskih Alp.

Grintovec spada med najlepše razgledne točke na naši poti prek Kamniških in Savinjskih Alp. Na severni strani gore leži pod planoto Spodnje Ravni prelepa gorska dolina Ravenske Kočne, na njeni desni se dviga skalni greben z Babama, na levi pa gozdnato sleme, ki jo loči od Makekove Kočne. Za Jezersko dolino se dvigata Virnikov Grintovec in Pristovški Storžič, za njim vidimo Obir, desno pa severno karavanško gorsko vrsto s šiljasto Ojstro in oblo Topico v Avstriji ter plečato Peco. Severno obzorje zapirajo vrhovi Visokih Tur z Grossglocknerjem. Na vzhodu zajame pogled vse vrhove in grebene tega gorstva do Ojstrice in Velike planine. Na zahodu se nam v bližini kaže razdrapano lice Kočne, potem pa splava pogled prek gorenjske ravnine do Julijskih Alp s Triglavom v sredini. Lepa je tudi valovita južna stran z Ljubljansko kotlino, Škofjeloškim in Polhograjskim hribovjem ter hribovjem na Notranjskem vse do Snežnika na obzorju.

Žig in vpisna knjiga sta v skrinjici na vrhu. PD Kamnik.

Dom v Kamniški Bistrici (600 m)

Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška Bistrica tik nad jezercem, v katerega se iz več kraških izvirov ob obali zliva Bistrica. Prvo planinsko kočo je uredilo SPD v nekdanji Turistovski koči, ki jo je prevzelo od Meščanske korporacije Kamnik. Odprli so jo 23. maja 1909. Po 1. svetovni vojni je SPD postojanko temeljito obnovilo in povečalo, zunanjost pa opremilo z elementi alpske arhitekture. Delo so končali leta 1928, ko so zgradili tudi depandanso z leseno teraso nasproti glavnega objekta. Nov dom so slovesno odprli 5. maja 1929. Po 2. svetovni vojni upravlja dom PD Ljubljana-Matica, ki ga je večkrat obnavljalo, preurejalo in posodabljalo. Leta 2019 je bil dom po postopki denacionalizacije vrnjen v lastništvo Meščanski korporaciji Kamnik, z domom pa kot najemnik še naprej upravlja PD Ljubljana-Matica. 

Razgled: 

Od doma je lep razgled na venec Kamniških Alp, ki obkroža dolino. Vzhodno se med ozkima dolinama Sedelščka in Kamniške Bele pno južna pobočja Rigeljca in Mešenika; na jugovzhodu se spuščajo v dolino zahodna pobočja Velike planine; na jugu zakrivajo širši razgled vzhodna pobočja Mokrice iz skupine Krvavca; na zahodu se nad dolino dvigajo pobočja Kalškega grebena; najlepši pa je pogled proti severozahodu na osrčje Kamniških Alp, kjer se za visokim robom Velikih Podov kažejo Skuta, Štruca, Mlinarsko sedlo in vrh Grintovca; na severni strani doline se dviga južno ostenje Brane. 

Zanimivejše ture: 

  • izvir Kamniške Bistrice, pri koči,
  • vintgar Predoselj z naravnim mostom prek Kamniške Bistrice - 20 minut,
  • ledeniški balvani Žagana peč, Lepi kamen in Sivnica (največji balvan v Sloveniji) - 45 minut,
  • spominski park ponesrečenim v Kamniških in Savinjskih Alpah - 20 minut,
  • slap Orglice (Orličje, Orlišče) - 1 h,
  • plečnikov lovski dvorec - 10 min.

Autorentipp

/
Schwierigkeit
schwer
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Gefahrenpotenzial
Höchster Punkt
2.558 m
Tiefster Punkt
1.793 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez
Exposition
NOSW

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

/

Weitere Infos und Links

/

Start

Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1.805 m)
Koordinaten:
DD
46.344242, 14.546886
GMS
46°20'39.3"N 14°32'48.8"E
UTM
33T 465132 5132396
w3w 
///garantierten.zutaten.rechtsseitig
Auf Karte anzeigen

Ziel

Grintovec

Wegbeschreibung

Opis poti:

S sedla pri Cojzovi koči na Kokrskem sedlu nadaljujemo desno v smeri Grintovca in Kočne (levo Kalški greben, naravnost navzdol Kokra) po poti, ki se za krajši čas strmo vzpne. Strmina kmalu popusti in pot nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Grintovca (rahlo desno Skuta). Sledi nekaj minutno prečenje pobočij, po poti, ki se obrača vse bolj proti levi. Po rahlem spustu nas pot pripelje v bolj raven svet (spodnji del Jam), nato pa se začne prečno vzpenjati proti Strehi Grintovca. Na vrhu prečnega vzpona pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Grintovca (naravnost Kočna). Pot naprej se še nekaj časa vzpenja čez travnata pobočja, nato pa postopoma preide v bolj kamnit svet. Razmeroma strma pot nas višje pripelje na južni greben Grintovca, po in ob katerem se nato vzpenjamo. Tej vse bolj razgledni poti, ki tehnično ni zahtevna, sledimo vse do vrha Grintovca, le tega pa dosežemo po nekaj 10 minutah nadaljnje hoje. V zimskem času je pot izpostavljena plazovom, velika pa je tudi nevarnost zdrsa.

Vrnemo se po isti poti.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Avtobus do Kamniške Bistrice.

Anfahrt

Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.

Parken

Parkiramo v Kamniški Bistrici ali pa v Koncu oz. pri postaji tovorne žičnice.

Koordinaten

DD
46.344242, 14.546886
GMS
46°20'39.3"N 14°32'48.8"E
UTM
33T 465132 5132396
w3w 
///garantierten.zutaten.rechtsseitig
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Priporočena oprema (poletje):/

Priporočena oprema (zima): cepin, dereze

Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
schwer
Strecke
11,4 km
Dauer
5:28 h
Aufstieg
735 hm
Abstieg
1.942 hm
Höchster Punkt
2.558 hm
Tiefster Punkt
1.793 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Hin und zurück Einkehrmöglichkeit

Statistik

  • My Map
  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.