Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Brana (2253 m)
Tour hierher planen Tour kopieren
Bergtour empfohlene Tour

Brana (2253 m)

· 1 Bewertung · Bergtour · Untersteiermark
Profilbild von Joco 79
Verantwortlich für diesen Inhalt
Joco 79
  • Foto: Joco 79, Community
m 2400 2200 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 14 12 10 8 6 4 2 km
Slap Rinka - Okrešelj - Kamniško sedlo - Brana - Kamniška koča na Kamniškem sedlu - Okrešelj - Slap Rinka
mittel
Strecke 14,4 km
6:00 h
1.562 hm
1.563 hm
2.253 hm
934 hm

Opis vrhov in postojank:

Slap Rinka

Slap Rinka je slap Savinje, oziroma njenega izvirnega potoka v zatrepu Logarske doline. Rinka je med najlepšimi in najbolj obiskanimi slapovi v Sloveniji. Je najvišji slap izmed dvajsetih (stalnih in občasnih) v Logarski dolini. Pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji. Poleti ga pridejo občudovat številni turisti in pohodniki, v zimskem času pa po zaledenelem slapu plezajo alpinisti. Nahaja se povsem v zatrepu doline. Od parkirišča na koncu asfaltne ceste ga po enostavni označeni poti dosežemo v ca. 15 minutah. Voda za slapom kmalu ponikne in zopet priteče na dan v spodnjem delu doline na izviru Črne. V steni ob slapu je okrepčevalnica Orlovo gnezdo.

Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m)

Ko je novembra leta 2019 požar uničil kočo, v kateri so se spisale prenekatere zgodbe, zaradi katerih so tekle solze sreče in žalosti, v kateri se je razlegal smeh in so se kovala večna prijateljstva, je Planinsko društvo Celje - Matica še močneje stopilo skupaj in začelo graditi nov planinski dom. Ker si želimo, da se na Okrešlju ponovno širi smeh, tkejo nove medsebojene vezi in srečujejo dobri ljudje.

Novi Frischaufov dom na Okrešlju bo moderna, sodobna in ekološko varčna koča, ki bo zadostila vsem novodobnim smernicam in trendom gradnje koč v Alpah. Projektant, podjetje Kultivator, je pri snovanju koče sledil osnovnemu vodilu, in sicer postaviti nov dom v amfiteater in zaobjeti pogled na mogočne gore, ki ga obkrožajo. Tako se vedutno odpira v nadstropju in prvi mansardi proti jugovzhodu, v drugi mansardi pa ulovi poglede proti Turski gori in Rinkam. Koča bo zgrajena iz kamna in lesa. Kamnito pritličje bo naslonjeno na skalnat rob terena in zlito z njim, kamnita baza pa se bo nadaljevala tudi v nadstropju in bo delovala kot hrbet za leseni, mehki del koče. 

V novi koči bo 48 ležišč. V mansardi bosta dve sobi namenjeni skupnim ležiščem, ostale bodo manjše z individualnim pridihom. V jedilnici bo prostora za 60 ljudi, prav toliko tudi na letni terasi, ki je ostala v enaki zasnovi kot prejšnja in bo obrnjena na jugovzhod, s pogledom proti Planjavi in Ojstrici. V koči bo tudi večnamenski prostor, namenjen različnim dejavnostim in dogodkom.

Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m)

Koča stoji na prisojni strani tik pod grebenom Kamniškega sedla (1903 m), ki povezuje Planjavo in Brano. Nekateri uporabljajo za sedlo tudi ime Jermanova vrata, ki je nastalo v času rokovnjačev. Kamniška podružnica SPD je začela s pripravami za gradnjo koče že leta 1902, dogradili in odprli pa so jo 12. avgusta 1906. PD Kamnik je leta 1953 kočo obnovilo in prizidalo jedilnico, leta 1955 po postavilo tovorno žičnico; ker pa je koča postala pretesna in tudi ni več ustrezala sodobnejšim zahtevam obiskovalcev, so se odločili, da bodo zgradili novo. V začetku maja 1981 so začeli rušiti staro kočo in graditi novo; odprli so jo 23. julija 1983 ob 90-letnici Kamniške podružnice SPD. Leta 2012 je bila prenovljena notranjost koče skupaj z novo kuhinjo, ki dosega sodobne standarde. Preskrba z energijo je vezana na fotovoltajične celice, vetrni agregat in pomožni dizelski agregat. Oskrba vode je vezana na kapnico in dezinfekcijo preko UV filtra. Odpadne vode se prečistijo v čistilni napravi. Koča je odprta vsak dan od sredine junija do oktobra, v ostalih mesecih ob sobotah in nedeljah (dežurstvo članov PD Kamnik - strežejo le pijačo).

Razgled:

Z vrha sedla se odpira razgled na vse strani. Na vzhodu se v bližini dviga zahodno ostenje Planjave, levo za njo pa se kaže Ojstrica; na jugu vidimo v bližini krnico med Planjavo in Brano, domačini ji pravijo Pastirci, za njo pa obširna gozdnata pobočja, ki padajo v dolino Kamniške Bistrice; na drugi strani doline se dvigajo vzhodna gozdnata pobočja Krvavca; na zahodu se v bližini pne Brana, desno za njo pa je nad Kotliči Turska gora; najlepši je pogled proti severu: pod nami je obširno območje Okrešlja, nad njim pa se dviga Mrzla gora; lepo vidimo slap Rinka, ki pada čez skalni prag; malo desno pod Okrešljem se nam pokaže celotna Logarska dolina, za njo vidimo Olševo, desno nad dolino skupino Krofičke, levo pa gorski greben nad Matkovim kotom.

Zanimivejše ture: 

  • Planjava (2392 m)  2 h;
  • Ojstrica (2350 m) po poti pod Planjavo ter čez Lučko Babo in Škarje 4 h;
  • Brana (2253 m) 1 h 30;
  • Turska gora (2251 m) čez Kotliče 2 h 30;
  • Skuta (2532 m) čez Tursko goro 4 h.

Brana (2253 m)

Brana je 2.253 m visoka gora v Kamniško-Savinjskih Alpah in najvzhodnejši vrh v skupini Grintovca. Njegov s travo porasel vrh se proti jugozahodu sprva zložno, nato pa preko prepadnega ostenja spusti v Kotliški graben in na škrbino Kotliči, kjer se spoji z zahodno ležečo Tursko goro. Na severu preko kratkega razbitega skalovja preide na travnato Boštjanco oz. melišča nad Okrešeljem. Vzhodna skalnata stran se dviga nad Kamniškim sedlom, južno ostenje, ki je najdaljše, pa na kocu preide v z gozdom prekrito dolino Kamniške Bistrice, med Sedelščkom in Koncem.

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Gefahrenpotenzial
Höchster Punkt
2.253 m
Tiefster Punkt
934 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez
Exposition
NOSW

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Start

Koča pod slapom Rinka (1.010 m)
Koordinaten:
DD
46.369420, 14.598989
GMS
46°22'09.9"N 14°35'56.4"E
UTM
33T 469156 5135172
w3w 
///knick.demnach.festen
Auf Karte anzeigen

Ziel

Brana

Wegbeschreibung

Opis poti:

S parkirišča pri Koči pod slapom Rinka se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo do slapu Rinka. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo) v smeri Doma na Okrešlju (nažalost pogorel, obnova poteka). Pot najprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje pod stene, od koder sledi prečenje do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej se vzpenjamo po desni strani (levi breg) Savinje. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do bivšega Doma na Okrešlju. Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Kamniškega sedla po poti, ki se sprva zmerno vzpenja skozi gozd in nato čez pas grmičevja. Pot se nato povsem položi in nas v kratkem prečenju pripelje do melišča po katerem se po dobro nadelani poti povzpnemo do vstopa v manj zahtevno steno. Naprej se s pomočjo številnih varoval povzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti, a je pot še vedno precej strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Višje nas pot pripelje do strmega in v snegu za zdrs nevarnega melišča, katerega pa le prečimo. Sledi kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički za katero nas pot pripelje na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. Le nekaj korakov naprej pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Turske gore in Brane (levo Kamniška koča na Kamniškem sedlu 10 minut). Pot, ki se najprej vzpenja po vse bolj kamnitem pobočju nas hitro pripelje do melišča, ki je v snegu nevaren za zdrs. Melišče prehodimo v rahlem prečnem vzponu, nato pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Turska gora). Pot naprej se vse bolj vzpenja po osojnih pobočjih Brane. Strma in na ključnih mestih varovana pot, ki pa ni posebej zahtevna nas kmalu pripelje v manjšo grapo, po kateri se z nekaj prostega plezanja povzpnemo na lepo razgledno točko. Tu nadaljujemo ostro desno po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih 10 korakih pripelje na vršno pobočje Brane. Tu strmina popusti in lepa razgledna nezahtevna pot nas v nekaj minutah pripelje na prostran vrh. Vrnemo se po isti poti.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Z avtobusom:

Avtobusna postaja Logarska dolina Hotel

Anfahrt

Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer parkiramo.

Parken

Parkiramo na parkirišču pri Koči pod slapom Rinka.

Koordinaten

DD
46.369420, 14.598989
GMS
46°22'09.9"N 14°35'56.4"E
UTM
33T 469156 5135172
w3w 
///knick.demnach.festen
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 Priporočena oprema (poletje): čelada

 Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze

Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)

Fotos von anderen


Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
14,4 km
Dauer
6:00 h
Aufstieg
1.562 hm
Abstieg
1.563 hm
Höchster Punkt
2.253 hm
Tiefster Punkt
934 hm
Rundtour Einkehrmöglichkeit ausgesetzt versicherte Passagen

Statistik

  • Meine Karte
  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.