Logo DAV
Logo OEAV
Logo AVS
30 Tage Pro gratis testen Community
Sprache auswählen
Start Touren Alpannonia® Hard - Írottkő Natúrpark vándorlás
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

alpannonia® Hard - Írottkő Natúrpark vándorlás

Wanderung · Südburgenland
LogoMTSZ - Partner
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Írottkő Natúrpark vándorlás túrajelzés
  / Írottkő Natúrpark vándorlás túrajelzés
  Foto: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / alpannonia® Hard túrakör
  Foto: Hard alpannonia®, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A 2020-as osztrák szervezésű Írottkő Vándorlás esemény promó videója
  Video: MTSZ - Partner
 • / Kőszeg városa
  Foto: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Cáki pincesor
  Foto: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Velem falu
  Foto: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Sibrik-kastély Bozsokon
  Foto: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Rohonc (Rechnitz) főtere
  Foto: Margareta Koch, meinbezirk.at
 • / Wallner malom Markt Neuhodisban (Új-Hodász)
  Foto: Naturpark Geschriebenstein, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Lombkorona tanösvény Althodiszban (Óhodász)
  Foto: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Nagy Szarvaskő
  Foto: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Valódi szénégető Oberkohlstätten (Felsőszénégető) településen
  Foto: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Lékai vár látképe (Lockenhaus)
  Foto: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Rovarhotel-igazolópont
  Foto: Hard alpannonia®, MTSZ - Partner
 • / alpannonia® hard túraútlevél
  Foto: Hard alpannonia®, MTSZ - Partner
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 km
Az igazán embert próbáló kihívás... Ezen az alpannonia® Hard túrán négy igazolóponttal találkozunk. Legalább 10-13 órás fárasztó, ám élményekben gazdag túrázás, érdemes még a hosszabb nappalokra és korai indulással tervezni. A „hátizsákos apó” jelzést követve meglátogatjuk az Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark számos látnivalóját és települését, hivatalos rendezvény formájában szeptember első hétvégéjén járhatjuk végig a távot...
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
schwer
Strecke 55,6 km
14:50 h
824 hm
823 hm
860 hm
272 hm

Az Írottkő Vándorlás egy valódi egésznapos, kemény megpróbáltatás, 55 kilométeres hosszával az "alpannonia® hard" túrakörök messze legnagyobb kihívása. A túrát az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark partnertelepülései álmodták meg a 2000-es években, azóta már többször is megrendezték a túra-maratont, az utóbbi években a Rohonci Natúrpark főszervezésével, a többi Natúrpark település közreműködésével.

Általában szeptember első hétvégéjén zajlik a rendezvény, 2019-ben már közel 500-an túrázták-futották körbe a hegyet. Az útvonal természetesen érinti a Natúrpark legszebb látnivalóit, hiszen áthalad Kőszeg belvárosán, a Cáki pincesoron, a Bozsoki Sibrik kastély mellett, Városhodászban (Markt Neuhodis) a Wallner Malom előtt, Óhodászban (Althodis) a Lombkorona tanösvénynél, Felsőszénégetőben (Oberkohlstätten) a szénégetőnél, vagy épen a Lékai (Lockenhaus) várnál.

A túrarendezvényről további információkat itt találhatnak: http://www.naturpark-geschriebenstein.at/

Frappáns a túra jelzése, egy kis "hátizsákos apót" kell követnünk, fákon, villanyoszlopokon vagy éppen az aszfalton találjuk a felfestéseket, érdemes azonban a túra térképét vagy gps készülékünket magunkkal vinnünk, hiszen az osztrák szakaszokon kevésbé gyakoriak a jelzések, és helyenként elbizonytalanodhatunk. FIGYELEM! A túra útvonala nagy százalékban aszfaltozott úton halad, ezt vegyük figyelembe a cipőválasztásnál...

Mivel a túrát felvettük az "alpannonia® hard" túrakörök közé, ezért kőszegi indulást javasolunk, indokolttá teszi ezt az is, hogy a hegy körbejárása után már nem célszerű semmilyen más elfoglaltságot keresnünk, érdemes egy éjszakát Kőszegen, vagy valamelyik kőszeghegyaljai Natúrpark településen eltölteni, és tisztességesen kipihenni a túra fáradalmait.

Akár önállóan, akár a rendezvény keretén belül teljesítjük a túrát, mindenképpen legyen nálunk mobiltelefonunk bekapcsolt roaming funkcióval, hiszen ekkora túratáv esetén nem tervezett tények is képesek befolyásolni kirándulásunk sikerességét, sőt, ha önállóan indulunk útnak, szándékunkat előzetesen jelezzük ismerőseinknek, vagy a kőszegi Tourinform iroda munkatársainak...

Sok sikert, csodás túraélményeket kívánunk Mindenkinek!

Autorentipp

Tervezzük a túrát hosszú nappalokra, az indulást pedig igazítsuk a napfelkeltéhez, így van csak esélyünk nappali fénynél visszaérkezni túránk kiinduló pontjához...
Profilbild von Hard alpannonia®
Autor
Hard alpannonia®
Aktualisierung: 02.07.2021
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
860 m
Tiefster Punkt
272 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Mivel határt átszelő túráról van szó, az egyébként is szükséges személyazonosságot igazoló dokumentumokat tartsuk magunknál.
 • Mindenképpen legyen telefonos elérhetőségünk, hiszen hosszú túránk sikerességét nem tervezett események befolyásolhatják...

Weitere Infos und Links

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (340 m)
Koordinaten:
DD
47.303236, 16.441609
GMS
47°18'11.6"N 16°26'29.8"E
UTM
33T 608976 5239870
w3w 
///kaninchen.elektrische.blume

Ziel

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Wegbeschreibung

Az Írottkő Vándorlásnak egészen frappáns a túrajelzése, egy kis "hátizsákos apót" kell követnünk, fákon, villanyoszlopokon vagy éppen az aszfalton találjuk a felfestéseket. Érdemes azonban a túra térképét vagy gps készülékünket magunkkal vinnünk, mert Ausztriában a Magyarországon megszokotthoz képest jóval ritkábbak a felfestések... A túrakör saját jelzésén kívül egyébként számos szakaszon az alpannonia® piros és sárga jelzését, vagy éppen a Mária-út jelzését is követhetjük.

 • Kőszeg Főteréről indulunk tehát, a hegy irányába a Temető utcán, majd a Szabóhegyi úton keresztül haladunk, a Szabóhegy lábánál a Mohás út és az Írottkő Natúrpark kerékpárút vezet a Pogányba, ahonnan az alpannonia® sárga jelzését követve érünk át Cákra, a pincesor után a kerékpárúton Velembe, majd Bozsokra a Sibrik-kastélyhoz, ezen a szakaszon találkozunk majd az első igazolóponttal/rovarhotellel.
 • Bozsoknál az autóúton megyünk át a határon Ausztriába, Rohonc (Rechnitz) települést alulról elhagyva a szántóföldeken jutunk át Városhodászba (Markt Neuhodis) a Wallner Malomhoz, ahonnan felemelkedünk Óhodászba (Althodis), a településen áthaladva tovább emelkedünk az autóúton a Lombkorona tanösvényhez. Itt találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt is.
 • A Lombkorona tanösvénytől igazi alpesi túraélményben lesz részünk, a 862 méter magasan tornyosuló Nagy Szarvaskőhöz (Großer Hirschenstein) kaptatunk fel, innen az alpannonia® piros jelzését követjük. A közelben találjuk a 3. igazolópontot/rovarhotelt is. A Kis Szarvaskő (Kleiner Hirschenstein, 836 m) után az alpannonia® piros jelzésén tovább egészen Felsőszénégetőig (Oberkohlstätten) lejt utunk, innen át Weißbachl településre, ahonnan az autóút melletti aszfaltozott kerékpárúton jutunk el Langeck faluba. 
 • A szántóföldeken Léka (Lockenhaus) településre érünk át, a település főteréről a várhoz és a vár alatti tóhoz vezet az út, majd ismét aszfaltozott kerékpárúton át Hámortóba (Hammerteich), és egy hosszabb napsütötte szakaszon Rőtfalvára (Rattersdorf) érünk.
 • Rőtön a focipálya melletti alpannonia® információs táblától ismét az alpannonia® sárga jelzését követve az erdőbe érünk, hamarosan észrevétlenül átlépjük a határt, ez már a kőszegi Andalgó, a közelben találjuk a 4. igazolópontot/rovarhotelt is. A tanösvényen keresztül a Kálvária utcába érünk, elhaladunk a Koronaőrző bunker előtt, és a Sziget utca, Pék utca, Várkör, Rajnis utca, Jurisics tér vonalon a Hősök tornya alatt "máris" visszaérünk a Fő térre.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz.

További magyar oldali települések, melyeket a túra érint:
Cák, Velem, Bozsok, ezek Szombathelyről vagy Kőszegről autóbusszal mind elérhetőek.

Anfahrt

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parken

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.
 • A túrában érintett további településeken a parkolás mindenütt ingyenes.

Koordinaten

DD
47.303236, 16.441609
GMS
47°18'11.6"N 16°26'29.8"E
UTM
33T 608976 5239870
w3w 
///kaninchen.elektrische.blume
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok
 • A kéklő Írott-kő alatt - Bariska István

Kartenempfehlungen des Autors

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az útvonalvezetés miatt indokolt az aszfaltot tűrő kényelmes túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.
 • Mobiltelefonunk roaming funkciója legyen aktív, hogy szükség esetén Ausztriából is kezdeményezhessünk hívást.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
schwer
Strecke
55,6 km
Dauer
14:50 h
Aufstieg
824 hm
Abstieg
823 hm
Höchster Punkt
860 hm
Tiefster Punkt
272 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights Heilklima

Statistik

 • Meine Karte
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.